Az elmúlt napok részvényárfolyam-esései ellenére a gazdaság talpra állását nem fenyegeti a megtorpanás veszélye, nyilatkozta a Reutersnek Hans Werner Sinn, a müncheni Ifo intézet elnöke. Az amerikai gazdasággal kapcsolatos optimizmusát fejtegette, és ahhoz kapcsolta az európai fellendülést, mint annak szükségszerű velejáróját. Az eurózónával kapcsolatosan csak óvatos megjegyzéseket kockáztatott meg: az Ifo szerint lesz konjunktúra, csak nem olyan hamar, mint azt a legtöbben remélték.

A német vállalatok saját maguk által értékelt üzleti helyzete nem nagyon változott az elmúlt hónapok során, igaz, a jövővel kapcsolatos várakozások már kedvező változásra engednek következtetni. Az Ifo szerint a német gazdaság a második negyedévben kezd majd erősíteni, de az éves GDP-növekedés valószínűleg nem haladja majd meg a 0,9 százalékot (az Ifo 0,6 százalékot jósol, míg a hat vezető gazdaságkutató intézet konszenzusos becslése 0,9 százalék).

A német és talán az európai gazdaság leggyengébb pontja a német munkapiac helyzete. A pénteki munkanélküliségi adat kijózanította a túlzottan optimista piaci szereplőket. Az eurózóna legnagyobb gazdaságában májusban 60 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, ami országszerte összesen 4,042 millió állástalan jelent, ez a munkaképes lakosság 8,3 százalékát jelenti.

Az elmúlt napok kedvező makrogazdasági híreire Ernst Welteke inflációt taglaló nyilatkozata is vetett némi árnyékot. Az EKB tanácsának tagja szerint az infláció kismértékben nőhet júniusban, azaz ismét a pénzintézet által meghatározott 2 százalékos küszöb fölé emelkedhet. A májusi kiemelkedően kedvező adat ugyanis - véli Welteke - leginkább a statisztikai bázishatásnak volt köszönhető: a 2001. májusi magas fogyasztói árindex miatt az idei májusi adat csak alacsony növekedési ütemet mutatott. (LÁ)Munkatársunktól