Eltérő stratégiával és együttműködési formákkal vág neki a két oldal az őszi önkormányzati választásoknak, amelyen a négy parlamenti párt várhatóan három főpolgármester-jelöltet indít. Míg a Fidesz és az MDF valószínűleg csak közös jelöltekkel és listákkal készül a megméretésre, az MSZP és az SZDSZ ugyan tárgyal a minél szélesebb együttműködésről, de ebbe mindkét párt szerint több különböző megoldás is "belefér". Az SZDSZ vezetése elsőként már korábban döntött arról, hogy Demszky Gábor a jelöltjük a főpolgármesterségre, az MSZP pedig június 22-én, a budapesti küldöttértekezleten teszi hivatalossá Gy. Németh Erzsébet indítását - a párt fővárosi elnöksége tegnap határozott arról, hogy ezt a javaslatot terjeszti felsőbb fórumok elé. Júniusban mindkét oldal véglegesítené a jelöltek listáját.

A Fidesz és az MDF egy hangsúlyozottan pártonkívüliként feltűnő személyiséget támogat majd: e kép erősítését szolgálja, hogy Schmitt Pál - egykori olimpikon, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke, svájci nagykövet - elsőként nem pártok, de elismerten a polgári szövetséghez közel álló közéleti személyiségek felkérésének tett eleget, amikor elvállalta a jelöltséget.

A szocialisták 57 százalékos budapesti támogatottsága mellett az MSZP nehezen engedhetné meg magának, hogy ne legyen önálló jelöltje a főpolgármesteri tisztségre - nyilatkozta a Világgazdaságnak Lénárt László budapesti ügyvezető alelnök. Gy. Németh Erzsébet fővárosi frakcióvezető, ha a budapesti küldöttgyűlés, illetve a párt országos választási bizottsága jóváhagyja a jelölést (ez többek szerint immár csak formalitás - a szerk.), Németh Zsóka néven még júniusban meg is kezdi korteshadjáratát - mondta Lénárt László, aki várhatóan kampányfőnökként irányítja majd a felkészülést. A politikus hangsúlyozta: 12 év eredményes munkája áll Demszky Gábor mögött, ebből nyolc évet az MSZP-vel közös koalícióban töltött, az utóbbi két választáson a szocialisták támogatásával jutott Budapest élére. Ennyi idő után elképzelhető, hogy frissítésre van szükség - közölte.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Demszky Gábor akkor is megnyerné a főpolgármester-választást, ha a tisztségre három vagy akár több jelölt is lenne - jelentette ki Horn Gábor. Az SZDSZ ügyvivője szerint pártjának semmi oka arra, hogy egy sikeres, a budapestiek bizalmát élvező főpolgármestert "visszavonjanak". Az MSZP és az SZDSZ politikusai egybehangzóan állítják, hogy az "elkülönülés" nem okoz feszültséget sem a kormánykoalícióban, sem az egyéb önkormányzati választási együttműködések vonatkozásában.

A Fidesz elnöksége csütörtöki ülésére meghívja Schmitt Pált, így a tanácskozást követően a diplomata várhatóan hivatalosan is a legnagyobb ellenzéki párt jelöltjévé válik. Az MDF budapesti választmánya csak később dönt a kérdésben, ám mint Dávid Ibolya tegnap fogalmazott, az egykori olimpikont "kiválóan alkalmasnak" tartják a tisztségre. A Fidesz és az MDF tegnap elnöki szintű megbeszélést folytatott egyebek között az önkormányzati választásokra való felkészülésről, s a két párt még júniusban szeretné véglegesíteni közös jelöltjei névsorát. Az együttműködést a Fidesz részéről Áder János ügyvezető alelnök, az MDF oldaláról Csáky András választmányi elnök koordinálja. (DG-TE)

MUNKATÁRSAINKTÓL