Áprilisban is alacsonyan maradtak a mezőgazdasági termelői árak Magyarországon. Az átlagos árszint 2,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy tavaly ősz óta ez a legmagasabb árindex, vagyis az árszint kisebb emelkedése figyelhető meg.
A növekedés a növények áraiban volt megfigyelhető, míg az - egy-másfél évvel ezelőtt az infláció fő hajtóerejének számító - állati termékek termelői árai tovább folytatták a lassú mérséklődést. A zöldségfélék árindexe csökkent ugyan, de a gyümölcsárak áprilisban a tavalyinak csaknem a duplájára rúgtak. Ez nem jelent meglepetést, hiszen erről a hónapról már rendelkezésre állnak a fogyasztói árak adatai is, amelyekből világosan látszik, a meglepetésszerű inflációnövekedés főként a gyümölcsfélék Európa-szerte megfigyelhető drágulásának volt "köszönhető". Mivel az állati termékek árindexe ellentétes irányba mozgott, a két termékkör egy évre visszatekintő drágulása már gyakorlatilag megegyezik. Folyamatos áresés figyelhető meg az árdinamika többször is kritikus pontját jelentő sertéshús esetében is. A kedvező tendenciákból csak kevés, jövőre vonatkozó jóslat fogalmazható meg, mivel a mezőgazdasági termelői árak változása egy hónapon belül megjelenik a fogyasztói árszintben is.
A ma megjelenő inflációs adat előtt a piac 5,5 százalékos májusi árindexet várt. Az egyes előrejelzések az 5,7, illetve 5,3 százalékos tartományban szóródnak, tehát mindenki erős csökkenésre számít az áprilisi 6,1 százalék után. Ennek azonban nem annyira a tavasz végi trend, hanem az egy évvel ezelőtti drágulás árindexből történő kiesése (a bázishatás) az elsődleges oka. (MI)
Munkatársunktól
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.