Áprilisban is alacsonyan maradtak a mezőgazdasági termelői árak Magyarországon. Az átlagos árszint 2,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy tavaly ősz óta ez a legmagasabb árindex, vagyis az árszint kisebb emelkedése figyelhető meg.

A növekedés a növények áraiban volt megfigyelhető, míg az - egy-másfél évvel ezelőtt az infláció fő hajtóerejének számító - állati termékek termelői árai tovább folytatták a lassú mérséklődést. A zöldségfélék árindexe csökkent ugyan, de a gyümölcsárak áprilisban a tavalyinak csaknem a duplájára rúgtak. Ez nem jelent meglepetést, hiszen erről a hónapról már rendelkezésre állnak a fogyasztói árak adatai is, amelyekből világosan látszik, a meglepetésszerű inflációnövekedés főként a gyümölcsfélék Európa-szerte megfigyelhető drágulásának volt "köszönhető". Mivel az állati termékek árindexe ellentétes irányba mozgott, a két termékkör egy évre visszatekintő drágulása már gyakorlatilag megegyezik. Folyamatos áresés figyelhető meg az árdinamika többször is kritikus pontját jelentő sertéshús esetében is. A kedvező tendenciákból csak kevés, jövőre vonatkozó jóslat fogalmazható meg, mivel a mezőgazdasági termelői árak változása egy hónapon belül megjelenik a fogyasztói árszintben is.

A ma megjelenő inflációs adat előtt a piac 5,5 százalékos májusi árindexet várt. Az egyes előrejelzések az 5,7, illetve 5,3 százalékos tartományban szóródnak, tehát mindenki erős csökkenésre számít az áprilisi 6,1 százalék után. Ennek azonban nem annyira a tavasz végi trend, hanem az egy évvel ezelőtti drágulás árindexből történő kiesése (a bázishatás) az elsődleges oka. (MI)

Munkatársunktól