Bisztricsány Julianna

Bevált a jóslat, az elmúlt néhány hét tapasztalatai szerint elvesztette korábbi népszerűségét az áfabiznisz. Áprilistól mostanáig egyetlen olyan cégalapítási engedélykérelem sem érkezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF), amelyben célként az áfa-visszatérítést jelölték volna meg - mondta lapunknak Szabó Ildikó, a felügyelet osztályvezetője. Így mára csak néhány cég maradt a piacon a régiek közül; ezek már korábban is pénzügyi vállalkozásként működtek.

Az új szabályoknak megfelelően áprilistól a kereskedők feladata, hogy kifizessék a náluk vásárló külföldieknek az áru utáni általános forgalmi adót.

Továbbra is van lehetőség arra, hogy közvetítő cég vállalja ezt magára. Korábban 350 vállalkozás végezte főprofilként az áfa-üzletet, ám az ahhoz szükséges APEH-engedélyek lejártak. Mostantól csak a PSZÁF-tól kapott jogosítványok birtokában végezhető áfa-visszatérítés, mivel ez pénzügyi tevékenységnek minősül. Hitelnyújtást, illetve faktorálást végző pénzügyi vállalkozásra kell a felügyeletnél kérelmet benyújtani. Feltétel a minimum 50 millió forintos alaptőke. A vonakodásnak az is oka, hogy az áfavállalkozásoknak jelentősen megnőtt a kockázata: korábban az adóhivatallal közvetlenül számoltak el, mostantól a kereskedőtől kapják meg a pénzüket a számla és a vámpapírok fejében.

Egyelőre nem érez visszaesést a forgalomban Delea Ferenc, az egyik piacvezető, a Global Refund Magyarország Rt. cégvezetője. A kereskedőknek túl sok macerával és költséggel jár az áfa visszafizetése, így továbbra is inkább közvetítőre bízzák a forgalmi adó megtérítését. A külföldieknek is egyszerűbb, ha a határon hozzájutnak a pénzükhöz, nincs vele több gondjuk, véli. Nem látja ennyire optimistán a helyzetet Keller József, a piac másik meghatározó cége, az Interfaktoring Rt. elnök-vezérigazgatója. Tapasztalataik szerint a kereskedelmi forgalom drasztikusan visszaesett a keleti határok mentén, s ez tükröződik az áfa-visszaigénylésben is. Mivel az áprilistól hatályos áfaszabályok keményebb feltételekhez kötötték a visszafizetést, a korábban rendszeresen kereskedelmi mennyiségben vásárlók ténykedése a töredékére csökkent. A román, ukrán, szerb határszakaszokon ez a "külkereskedelem" tette ki az utasforgalom 90 százalékát.

Azt igazolják vissza a vámosok tapasztalatai is, hogy a keleti - elsősorban az észak- és a dél-alföldi - régiókban visszaesett az áfaigénylésre benyújtott számlák értéke. Egyes határszakaszokon a 80 százalékot is eléri a csökkenés. Tavaly a külföldi utasok több mint 21 milliárd forint értékű árura nyújtottak be visszaigénylési kérelmet. A legtöbb igénylés ukrán, román és jugoszláv állampolgároktól érkezett.