Hétfőig még van néhány óra, így lehet, hogy az MSZP és az SZDSZ a nap folyamán benyújtja az egykori állambiztonsági szolgálatok iratait nyilvánossá tevő törvényjavaslatát - jelentette ki lapunknak Magyar Bálint oktatási miniszter. Az elképzelések szerint egyébként az NKÖM felügyelné azt a szaklevéltárat, ahol a jövőben az iratokat őriznék. Azt, hogy a tervezet rohammunkában készül, érzékelteti: a pártok szakértői még vizsgálják, a módosítások igényelnek-e kétharmados többséget, és a hét végén még az sem volt teljesen biztos, hogy egy merőben új jogszabályról, vagy csak a korábbi törvény módosításáról lesz-e szó.

Eközben önálló törvényjavaslatot készít a Fidesz is, amely mást akar, mint a koalíció.

A legnagyobb ellenzéki párt öszszeférhetetlenséget mondana ki a múltban és most betöltött egyes tisztségek között. Szombaton mindkét ellenzéki párt országos választmánya ülésezett. A fideszes testület kifejezetten a történtekre hivatkozva tartott rendkívüli tanácskozást. Kövér László, a választmány elnöke szerint "közjogi értelemben lehet ugyan Magyarország miniszterelnöke a D-209-es elvtárs, de erkölcsi értelemben nem". A politikus a Medgyessy Péter állambiztonsági tiszti múltjára adott magyarázatokkal kapcsolatban leszögezte: "Kiderülhet majd az is, hogy a mi érdekünkben lövettek 1956-ban, és a mi érdekünkben vertek minket az utcán még 1987-88-ban is."

Az MDF ov kéri az MSZP-t és az SZDSZ-t, vizsgálják felül a miniszterelnökkel kapcsolatos álláspontjukat. A párt vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte, hogy pontosan kiderüljön, mit tett vagy nem tett állambiztonsági tisztként a kormányfő. A bizottság megalakításához szükség van a parlamenti többség jóváhagyására, az MSZP és az SZDSZ hivatalosan mai frakcióülésein alakítja ki álláspontját, de a kisebbik koalíciós párt információink szerint minden bizonnyal megszavazza a testület létrehozását.

A szabad demokraták országos tanácsának ülésén vita alakult ki a politikai helyzet értékeléséről. Mint Kuncze Gábor fogalmazott, a frakció Medgyessy Péter melletti kiállásával szemben megfogalmazódtak ellenvélemények, de olyan javaslat nem volt, amely megkérdőjelezte volna a képviselőcsoport döntését. Az SZDSZ több politikusa ugyanakkor lapunk kérdésére úgy vélte: naivitás lenne azt hinni, hogy az ügy véget ért, a koalíciónak fel kell készülnie arra, hogy nem lesz sokáig tartható az a morális válsághelyzet, melybe belesodródott. Többen elképzelhetőnek tartják azt is, hogy az eddigi két dokumentum után újabb papírok is előkerülnek, amelyek tovább rombolják nemcsak a miniszterelnök, hanem egész kormánya tekintélyét, ez pedig szükségessé teheti az SZDSZ álláspontjának újragondolását. Kuncze Gábor az ügy kirobbanását követően úgy fogalmazott, hogy a III/III-as csoportfőnökség hatáskörébe tartozó cselekmény határvonalat jelent az SZDSZ számára.

A kormányfő maga vasárnap két interjúban is úgy vélte, talán hibázott, amikor korábban nem mondta el a múltjával kapcsolatos információkat. Hangsúlyozta azonban: titok volt, de nem bűn, amit tett.

Dudás Gergely