A szerződésben foglalt legfontosabb kérdésekben nincs egyetértés az FKGP és Szeremley Huba között, így a párt Belgrád rakparti székházának sorsa minden bizonnyal a bíróság előtt dől majd el. Az üzletember a hétszázmillió forintban megállapított vételárból 200 millió forint foglalót adott át a választási kampányt megelőzően a pártnak, de július 31-ig elállási jogot kötöttek ki az FKGP részére. Azaz csütörtökig vagy a foglalót, vagy a székházat át kellene adni - ám mint az üzletember fogalmazott: a történtek után erre aligha számíthat Torgyán József részéről.

Bősze Ferenc, Szeremley Huba ügyvédje elmondta: az alapvető problémát az okozza, hogy a szerződést nem Torgyán József, hanem - az ő felhatalmazása alapján és jelenlétében - a párt más vezetői írták alá. (Egy FKGP-s belső határozat értelmében az elnök semmilyen gazdasági döntést nem maga szignál.) A földhivatalnál azonban úgy ítélték meg, hogy a meghatalmazás ügyvédi ellenjegyzés nélkül nem joghatályos - bejegyzésre így nem került sor, e nélkül pedig a végrehajtásnak sincs alapja. Mivel Torgyán József nem volt hajlandó az irat utólagos újbóli megerősítésére, egyrészt a bíróságtól kérték, mondja ki a meghatalmazás érvényességét, másrészt a földhivatalnál is megtámadták a döntést. Utóbbi esetben arra való hivatkozással, mivel a párt vonatkozásában nem harmadik személy, hanem más vezetők részére történt meghatalmazás, nincs is szükség ellenjegyzésre. Az ügyvéd elmondta: a vételárból fennmaradó ötszázmillió forintot ügyfele ki tudja egyenlíteni, ám erre addig, amíg az FKGP nem teljesít, nem kerülhet sor.

Korényi Attiláné, az FKGP alelnöke ugyanakkor lapunknak azt mondta: valójában 2003. július 31-én lejáró határidőről van szó, ám valakik megcserélték a dátumokat, így emiatt ők is bírósághoz fordulnak. A székházat mindenképpen eladják, de a 700 milliós árat alacsonynak találta a párt vezetése, a reális egymilliárd forint körüli összeg. Ha a székházat eladják, a tervek szerint valamennyi megyében ingatlant vásárolnak megyei szervezeteik részére - tette hozzá az alelnök. Értékelése szerint annak ellenére, hogy az FKGP a választásokon elért egy százalék alatti eredménynek köszönhetően mindennemű állami támogatástól elesett (az elmúlt években 300 millió forint feletti összeget biztosított számukra a költségvetési törvény), nincs szorult helyzetben, tartalékaiból egyelőre fedezni tudja kiadásait. (DG)