Egyre intenzívebb gondolkodási folyamat zajlik a Fideszben arról, az elkövetkező években hogyan módosítsák a jobboldali politizálás szervezeti kereteit. A kudarccal végződött országgyűlési választások eredményét ugyanis sokan a párt társadalmi beágyazottságának hiányával, illetve szervezeti felépítésének megmerevedésével magyarázták. Úgy tudjuk, a pártvezetés problematikusnak ítéli azt az általános jelenséget, hogy a helyi szervezetek képviselői nem szívesen engedik maguk közé az új tagokat, mivel féltik az egyebek mellett az önkormányzatokban betöltött pozícióikat. Ez pedig - állítják - akadályozza az elvárt módon dinamikus ellenzéki politizálást.

Az Orbán Viktor exmi-niszterelnök által először egy májusi interjúban felvetett, egy pártunió vagy uniópárt létrehozására vonatkozó gondolat a következő hetekben konkrét formát ölthet. Annak ellenére is, hogy kiderült: záros határidőn belül a Fidesz nem számíthat az MDF közreműködésére. Miután pedig a MIÉP mint párt sosem volt "célpont", a leendő szervezetbe gyakorlatilag csak olyan politikai erő integrálódik, amelyek a Fidesz parlamenti frakciójába eleve bekerült.

Orbán már ennek tudatában - augusztusban - mégis úgy nyilatkozott: megerősödött benne az az "érzés", hogy szükség van az uniópárt létrehozására, illetve többször hangsúlyozta azt is, hogy immár nem pártszervezeti keretekben kell gondolkodni.

A látszólagos ellentmondás feloldható: az önkormányzati választások előtti szavazatmaximálásra a Fidesz olyan módon is törekszik, hogy - folytatva a már az áprilisi választások előtt is megkezdett munkát - a pártok uniója helyett a pártok szavazóinak unióját építi, azaz igyekszik saját zászlaja alá terelni a "konkurens" jobboldali pártok szavazóit is.

A körvonalazódó elképzelések szerint az önkormányzati választásokat követően kezdődhet el az átalakulás szervezése. Ennek élére a majdani szervezet leendő elnöke, Orbán Viktor állhat.

Egyes, általunk megkérdezett politikusok elképzelhetőnek tartották, hogy már a Fidesz jövő tavasszal esedékes tisztújító kongresszusán kimondják a végső döntést. Ezt azonban egyeztetések sorozatának kell megelőzniük a többi, "beolvasztandó" szervezettel.

Mindez számtalan, a következő hónapokban megválaszolandó kérdést vet fel. Ezek egyike a pártunió vagy uniópárt dilemmája. Pártszövetség esetén csak a vezetés szintjén történne egyesülés, ami nem biztosítja az alsó szintekig húzódó egységet. A megoldás további hátrányai között említik, hogy az elvi síkon mindig magában hordozza a szervezeti kiválás veszélyét. S "félmegoldás" amiatt is, hogy nem feltétlenül változtat a pártok viszonyán a választások szempontjából: azaz minden alkalommal újabb és újabb választási szövetségek megkötésére lehet szükség. Az uniópárt forma első számú problematikája, hogy az "összegyúrt" helyi szervezetekben hogyan tudnának együtt dolgozni a különféleképpen és különböző érdekek mentén politizáló fideszesek, kisgazdák, kereszténydemokraták vagy polgári körösök. E szempontból intő jel lehet, hogy az önkormányzati választásokra való felkészüléskor, illetve a jelöltek kiválasztásakor több településen konfliktusok adódtak a jobboldalon. Szintén megoldandó, hogy egy uniópártban az arányok tekintetében mekkora súllyal bírjon a Fidesz, illetve a többi, létszámában és politikai erejében is "szerényebb" szervezet. Kérdéses, a hivatalosan több mint százezres létszámú polgári körök tagjait bevonnák-e, és ha igen, milyen módon az uniópártba: a körök valamilyen formájú beszervezését többen szükségesnek látják, mások ugyanakkor úgy vélik, a mozgalom maradjon mozgalom, a pártpolitizálásra vágyók számára nyitva lesz az ajtó az unióban.

Az alapvető cél az lenne - tudtuk meg -, hogy a 2004-ben esedékes európai parlamenti választásokon már az új párt méresse meg magát. Mindazonáltal többen felhívták a figyelmet, a tervek ebben a pillanatban még kifejezetten képlékenyek. Egy vezető politikus 70:30-ra adta annak esélyét, hogy végrehajtják az átalakítást. Lapunk megtudta: noha a végleges döntésig néhány hónap még hátravan, már "forognak" bizonyos névváltozatok: ilyen például a Nemzeti Egység Pártja vagy a Nemzeti Uniópárt. (DG-GA)