Az Európai Bizottság elfogadta az unióban tanulni, szakmai gyakorlatot folytatni, vagy önkéntes munkát végezni szándékozó külföldiek beutazási és tartózkodási feltételeit szabályozó direktívajavaslatot. A tervezet megkönnyíti a harmadik országok polgárai számára a majdani Erasmus World programban való részvételt, és megnyitja számukra az utat az olyan programok előtt, mint a Youth és a Euromed Youth - írja a Rapid.

A javaslat a munkavállalási és családegyesítési célú bevándorlás szabályozására korábban tett bizottsági kezdeményezéseket egészíti ki. Antonio Vitorino belügyi kérdésekben illetékes biztos szerint bármilyen célból érkezzenek is a külföldiek az EU-ba, a tagállamok csak közös eszközökkel és stratégiákkal boldogulhatnak. Viviane Reding oktatási biztos a javaslat kapcsán azt hangsúlyozta, hogy "ha Európát a tudásalapú gazdaság központjává akarjuk tenni, akkor egyetemeinknek több harmadik országból érkező diákot kell fogadniuk posztgraduális szinten". Reding szerint a direktívatervezet nagyban hozzájárul majd ezen cél eléréséhez.

A javaslat a középiskolai csereprogramok előmozdítását célzó intézkedéseket is tartalmaz, az önkéntes munkavállalók számára pedig megszünteti azokat a nehézségeket, amelyekkel a tartózkodási engedély megszerzése során bizonytalan státusuk miatt eddig szembesültek. A tervezet emellett a harmadik országokból származó és az EU-ban tanuló egyetemi hallgatók részére biztosítja a tagállamok egyetemei közötti mobilitás lehetőségét.