A kéthetes kampányszünet után szerdán ünnepi üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés. A rendszerváltás óta ez a harmadik alkalom, amikor a képviselők így emlékeznek meg egy-egy jeles dátumról, de parlamenti ünnepség ezeken kívül is akadt: a különbségtételt az indokolja, hogy míg az ünnepi ülésre a házszabály rendelkezései érvényesek, így "külső ember" nem szólalhat fel, addig a parlamenti ünnepségen meghívott résztvevők is szót kaphatnak.

Az október 23-i parlamenti megemlékezésen nem vesz részt a Fidesz frakciója: a párt több kifogással is élt, ám alapvető ellenérzéseit a szocialisták kezdeményezésére tartandó közös ünnepléssel szemben mutatják Rogán Antal frakcióvezető helyettes szavai, aki szerint "Ferenc József sem akarta március 15-ét együtt ünnepelni". A koalíció és személy szerint a miniszterelnök láthatóan igyekszik nemzeti konszenzust teremteni az ünnepség körül. Medgyessy Péter, aki a múlt héten a Terror Házában is látogatást tett, korábban fogadta az 56-os szervezetek képviselőit. A szervezetek várhatóan részt is vesznek az ünnepségen, miután Dávid Ibolya, aki az MDF nevében szólal majd fel, vállalta, hogy beszédébe beépíti az 56-osok által megfogalmazottakat.

Mádl Ferenc köztársasági elnök ugyancsak ott lesz az ülésen, de jelezte, nem kíván felszólalni. Az elnök információink szerint így próbál az emlékülésen hetek óta vitázó pártok mindegyikének megfelelni. (VG)