Az orosz gazdaságnak valószínűleg nem fog megártani a legújabb csecsen túszdráma - véli a Reuters, megfigyelőket idézve. Erre utal, hogy Londonban a másodlagos piacon szinte mozdulatlan a 30 éves orosz kötvények árfolyama. A mintegy 700 moszkvai túszul ejtésével járó csecsen akció tulajdonképpen csak arra jó, hogy emlékeztesse a külföldi befektetőket: Oroszország polgárháborús ország, ahol 1999 óta tart a második csecsen háború. Az orosz csapatok távozását követelő terroristák akciója hatásában nem hasonlítható az USA elleni tavaly szeptember 11-i támadásokhoz: Oroszországról senki sem hitte azt, hogy védve van a meglepetésektől. Ezért is kell az országban kockázati felárat fizetni minden vállalkozásra, viszont senki sem fogja azt hinni, hogy az állam vagy a vállalatok nem képesek visszafizetni a kötvényadósságokat.

Oroszország az utóbbi időkben "a béke szigetének" mutatkozott a feltörekvő gazdaságok között, tekintve a latin-amerikai pénzügyi és az ázsiai politikai válságokat. Másfél éve az oligarchák is megkezdték az elmúlt 12 évben kimenekített profitok viszszaszivattyúzását a gazdaságba. A szárnyaló olajjövedelmek és a magas nyersanyagárak következtében a központi bank újra feltölthette a valutatartalékokat, a fizetési mérleg többletet mutat.

A gazdasági fundamentumok erősek, a külföldi befektetők nem tanúsítanak pánikreakciót - jelentette ki Borisz Vlagyimirov, az UBS Warburg londoni befektetési elemzője.

Vlagyimir Putyin elnök, aki a második csecsen háború első hónapjaiban tanúsított magatartásával alapozta meg máig tartó népszerűségét, most lemondta a közeljövőre tervezett összes külföldi útját: nem vesz részt a hét végén a Mexikóban tartandó ázsiai-csendes-óceáni csúcson, ahol Bush amerikai elnökkel is tárgyalt volna, s elhalasztotta berlini és lisszaboni látogatását is. Putyin szerint a legfontosabb a túszok kimentése. Az orosz elnök úgy véli, a moszkvai színházépület elfoglalását külföldi terroristaközpontokban tervelték ki; összefüggést lát a Moszkvában és a Bali szigetén történtek között.

A BBC úgy tudja, az orosz hatóságok Csecsenföld kiürítéséről nem hajlandók tárgyalni a túszejtőkkel, de készek szabad elvonulást biztosítani nekik egy másik országba.