Az útfenntartási és -fejlesztési célelőirányzatból (úfce) finanszírozott út-híd felújítási munkákra az idén eddig három központi versenyfelhívásban hirdettek eredményt - tudtuk meg Holnapy Lászlótól, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetőjétől. A közbeszerzési eljárások nyertesei az összesen 338 létesítmény kivitelezését 10,02 milliárd forintért végzik el. Ebből 66,5 százalékban részesednek a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv).

Az országos közúthálózaton történő vállalati kivitelezésű fenntartási jellegű munkákra az idén 21,7 milliárd forint áll rendelkezésre. További, mintegy 9 milliárd forint értékben pedig a közútkezelő társaságok közvetlen megrendelés formájában végeznek el fenntartási munkákat, amelyek nem tervezhetőek, nehezen ütemezhetőek.

Az úfce felhasználása két nagy csoportra bontható. Az elsőben az út-híd felújítási munkák szerepelnek 14,2 milliárd forintos éves előirányzattal. Ebből közel 12 milliárdot a közútkezelő társaságok éves keretösszeg formájában megkapnak előirányzatként. A keret ismeretében kell a megyei feladatokat rangsorolniuk, meghatározniuk. A megyei keretek meghatározását számítógépes gazdálkodási rendszerek alkalmazásával végzik el.

A másik csoportba a kapacitásbővítést nem eredményező rekonstrukciós feladatok tartoznak. Az ennek keretében elvégzendő munkákat hálózati szintű rangsorolással határozzák meg. Ide sorolják a csomóponti korszerűsítéseket és az út- és hídrehabilitációkat. Ugyancsak az úfcéből különítettek el az ISPA-támogatással futó, 11,5 tonnás burkolatmegerősítési program ez évben esedékes tervezési feladatainak finanszírozására.

A 2002-ben induló munkákra egyrészt központilag hirdették meg a közbeszerzési eljárásokat. Másrészt egy-egy egyedi munkánál a közútkezelő társaságok saját hatáskörben, illetve a közbeszerzési értékhatár alatti munkáknál közvetlen ajánlatkérések alapján döntenek a kivitelezőről. Bár az idei pályázatok pontozásánál a tavalyinál kevésbé volt lehetőség a kkv-k preferálását elősegítő részpontszámokra, de 2-3 százalékos árelőny esetében nyerő pozícióba kerülhettek. A tárca adatai szerint a szféra részesedése a megversenyeztetett létesítményekből 1998-ban 28 százalék volt, 1999-ben 31, 2000-ben 42, 2001-ben 69, az idén pedig 66,5 százalék. (MK)