Az európai jog kusza dzsungelének legalább 25 százalékos visszanyírását tervezik három év alatt - ígéri a héten Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke. A terv szerint eltörlik, újraírják és átszerkesztik az EU több mint 90 000 oldalas törvénykönyvét. A művelet célja az, hogy a vállalatok kiismerjék magukat az európai jogszabá-lyokban, és ezzel versenyképesebbé tegyék őket - írja a Financial Times.

Az EU jogszabályainak bonyolultsága különösképpen szembeötlött a 10, tagfelvételre váró országgal folytatott tárgyalásokon, hiszen az új tagoknak át kell helyezniük a saját törvénykönyvükbe az unió jogszabályait. Az üzletemberek állandóan panaszkodnak, hogy át kell rágniuk magukat az Official Journal - az úgynevezett acquis communautaire tárháza - számos fejezetén, hogy megértsék a rájuk vonatkozó törvényt.

Prodi ezen a héten fogja ismertetni a részletes tervet, hogy miként látnak hozzá a feladathoz. Legalább 1000 oldalt, amely teljesen elavult, azonnal törölni lehet. A többi résszel az a probléma, hogy az eredeti jogszabályokat sokszor változtatták, s ezért nem lehet egy helyen megtalálni a vonatkozó törvényt. A bizottság jogászait arra is utasították, hogy a fogalmazást egyszerűsítsék és egységes szerkezetbe foglalják. Különösen bonyolultak a mezőgazdasági jogszabályok, amelyek a farmerek többsége számára nem érthetők.

A bizottság egyik tisztviselője kijelentette, 2005-ig legalább 25 000 oldallal rövidíteni tudják majd a törvénykönyvet.

Mint az FT megjegyzi, a terv alighanem kiábrándulást fog kelteni Brüsszelben, ahol a vállalati jogászok és lobbisták hadserege abból élt, hogy az acquis communautaire-t magyarázza ügyfeleinek.

Prodi nemrég arra biztatta a tagállamokat, teljesítsék ígéretüket, hogy az üzleti élet számára kedvezőbb környezetet alakítanak ki. Az európai vezetők a jövő hónapban ülnek öszsze csúcsértekezletre, amelyen elemzik lassú haladásukat a 2010-re ígért, a világon legversenyképesebbnek szánt gazdaság megteremtése felé.