A Fidesz-frakció mai döntésétől függ, mikor és milyen formában járul hozzá Magyarország a Törökországnak nyújtott NATO-támogatáshoz. A legnagyobb ellenzéki párt - a frakciók közül egyedüliként - tegnap a négypárti megbeszélésen született konszenzus után sem tudott állást foglalni a kérdésben. Így a kormány eredeti elképzelései szerint ugyan a parlament már tegnap döntést hozott volna az ügyben, de a házszabálytól való eltéréshez hiányzott a négyötödös többség.

Az országgyűlési határozattervezet szerint Magyarország hozzájárulna ahhoz, hogy a NATO-tag és csatlakozásra váró országok fegyveres erői Törökország védelmét szolgáló lépéseikhez használhassák hazánk légterét, kijelölt repülőtereit, vas- és közúti hálózatát. A tervezetről folytatott tegnap reggeli négypárti egyeztetésen a Fidesz kérésére elnapolták az iraki beavatkozással kapcsolatos, a légtérhasználatra vonatkozó amerikai felkérés vitáját. A Törökország által a NATO-tól kért segítségnyújtással kapcsolatos tervezetbe a Fidesz javaslatára bekerült, hogy a magyar hozzájárulás a NATO-szerződés IV., a szövetségesek védelmével kapcsolatos cikkelye alapján kizárólag Törökország védelmében, s csak a NATO-csapatokra vonatkozóan, és az év végéig terjedő határidővel lépjen életbe.

A parlamenti döntést megelőző Fidesz-frakcióülés után Németh Zsolt úgy fogalmazott: nem volt elegendő idő arra, hogy megtárgyalják a kérdést, így keddre újabb ülést hívtak össze, amelyen a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője szerint van esély a javaslat támogatására. Hozzátette: a Fidesz eleget akar tenni a szövetségből adódó kötelezettségeknek, ugyanakkor biztosan látni akarja, hogy ez a lépés nem az iraki beavatkozást készíti elő. Álláspontjuk szerint ugyanis a lehető legtovább szükség van a békés megoldás keresésére.

Kovács László külügyminiszter a történteket kommentálva azt mondta: sajnálja, hogy a Fidesz megakadályozta a hétfői döntést. Ezzel Magyarország az egyetlen a tervezett útvonalon, amely határán megállítja a Törökország gyors megsegítését célzó akciót.

Információink szerint a kormány a Fidesz-frakció mai döntésének fényében foglalkozik a kérdéssel. A kabinet arra számít, hogy a legnagyobb ellenzéki párt végül hozzájárul a NATO kérésének teljesítéséhez. Ha ehhez további feltételeket szabna, a kormány kész tárgyalni. (DG-TE)