Alapítói határozatban járult hozzá a napokban a gazdasági minisztérium ahhoz, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 9 milliárd forintos hitelt nyújthasson a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrész-felvásárlást végző, állami tulajdonban lévő Casa Vagyonkezelő Kft.-nek - tudta meg lapunk. A kft. - még az Orbán-kormány döntése nyomán - a csőd, a felszámolás és a végelszámolás alatt álló gazdaságokban veszi meg a "papírokat" a kívülálló tulajdonosoktól és a nyugdíjas tagoktól az 1992-es vagyonnevesítéskori névérték száz százalékán. Mint a Világgazdaság híradásából ismertté vált, a vásárlás január óta áll, mivel a Casa mozgósítható pénztartalékai kimerültek (VG, 2003. január 31.).

A Medgyessy-kabinet a 9 milliárdos forráskiegészítést még tavaly év végén jóváhagyta, de a hitelnyújtást az állami üzletrészvételt lebonyolító cégek átadás-átvétele hátráltatta. Ismeretes, a Casa Vagyonkezelő Kft., illetve a működő szövetkezetek kívülálló tulajdonosaitól és nyugdíjas tagjaitól vásárló MFB Üzletrész-hasznosító Kft. eredetileg a fejlesztési bank tulajdonában volt, de a két cég - az MFB-s profiltisztítás részeként - tavaly december 31-én aláírt szerződéssel az ÁPV-hez került. A vagyonkezelő a társaságokat egy kormányhatározat értelmében 20 milliárd forintért vette meg.

Az ÁPV a közelmúltban elrendelte a Casa átvilágítását, hogy a cég pénzügyi, gazdasági és jogi helyzetét értékelni lehessen - közölte lapunkkal a vagyonkezelő kommunikációs igazgatósága. A felülvizsgálat még most is tart. A tájékoztatás szerint az ellenőrzés a kötelezettségek teljesítéséhez szükséges források és a tulajdonosi döntések meghatározására terjed ki. Az ÁPV az átvilágítás eredményének ismeretében teszi meg a szükséges intézkedéseket - tudtuk meg. (Korábbi információink szerint az üzletrész-hasznosító kft.-nél nincsenek fizetési gondok.)

A vagyonkezelő óvatosságát alapvetően az indokolja, hogy a Casa a felszámolás alatti gazdaságokban tulajdonképpen értéktelen üzletrészeket vesz meg - állítják szakértők. Mint ismert, többek között ez az oka annak, hogy az MFB - amely tavaly év végéig volt felelős a vásárlásokért - tízmilliárdokra rúgó veszteséggel zárta a tranzakciókat. A mostani, 9 milliárdos hitelezést ugyanakkor banki szempontból biztonságossá teszi, hogy a kormány a kölcsönnyújtáshoz költségvetési garanciát társít. Mivel az alapítói határozat megszületett, információink szerint elhárultak az akadályok a hitelszerződés megkötése elől. A kifizetések újbóli beindításához azonban a dokumentumot még az ÁPV igazgatóságának is jóvá kell hagynia, és a költségvetési kezességvállalás ügyében egyeztetni kell a pénzügyi tárcával is.