Az EU küszöbönálló bővítése az elkövetkező években bőven kárpótolja az osztrák idegenforgalmat az egyéb országokból érkező vendégek esetleges elmaradásáért. Csupán a Csehországból, Szlovákiából, Magyarországról, Lengyelországból és Szlovéniából érkezők következtében az osztrák vendéglátó-ipari cégek középtávon akár 300 000-rel több vendégéjszakára számíthatnak - írja a Der Standard egy nemzetközi idegenforgalommal foglalkozó szakkönyv megjelenése alkalmából.

A mű szerzője, Egon Smeral, a Wifo kutatója a lap tudósítójának elmondta, Európa továbbra is a világ legfontosabb idegenforgalmi célpontja lesz, de piaci részesedése egészében csökkenni fog az elkövetkező két évtizedben Ázsia és a csendes-óceáni térség javára.

Az Ausztriába látogatók 116,6 millió vendégéjszakájából 2,8 milliót, azaz 2,5 százalékot töltöttek ott a Közép- és Kelet-Európából érkezők. A csatlakozás után várható, körülbelül 10 százalékos, 3,1 millióra történő növekedést Smeral a gyors jövedelemgyarapodástól várja. Az EU strukturális alapjából származó pénzek hasonló eredményre fognak vezetni, mint Burgenlandban annak idején. A jövedelemnél gyorsabban nő az idegenforgalom.

A derűs jövőképet épp most az iraki háború és a 2001. szeptember 11-ihez hasonló terrormerényletek veszélye felhősíti. Az Öböl-háború idején egy csapásra drasztikusan csökkent az amerikai turisták száma. Tovább nő a rövid időre érkező vendégek száma, ezért jobban kell törődni a minőséggel, mert ők nagyobb igényűek. Ugyancsak az átlagnál gyorsabban nő a gyógyturizmus.