Rendhagyó módon Medgyessy Péter miniszterelnöktől kért segítséget több meghatározó mezőgazdasági ágazat, mivel az idei szabályozási feltételekről a mai napig nem tudott egyezségre jutni az FVM-mel - értesült lapunk kormány közeli forrásokból.

Az ágazati szervezeteknek jogában áll, hogy a miniszterelnökhöz forduljanak, jelenthetik a problémákat - reagált lapunknak Németh Imre agrárminiszter. Ugyanakkor hozzátette: a kormányfő mezőgazdasági ügyekben nem mond véleményt anélkül, hogy az FVM-et megkérdezné. A miniszterelnök érzékeli a feszült agrárpiaci helyzetet, de értékeli azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a tárca tesz - szögezte le Németh.

A miniszter szerint az alapvető problémát nem piacszabályozási hiányosságok, hanem a Magyar Nemzeti Bank forintfelértékelődéssel járó monetáris politikája okozza. Ez az exportorientált élelmiszer-gazdaságban tavaly 60-70 milliárd forintos bevételkiesést okozott, amit a mezőgazdasági termelők is megéreznek. Németh leszögezte: az FVM tiltakozik a jegybank monetáris politikája ellen. Az MNB elnökének be kell látnia, hogy az eddigi út nem járható tovább - jelentette ki.

A gazdálkodók egyetértenek azzal, hogy az erős forint komoly veszteségeket okoz, de megítélésük szerint az FVM kifogásolható piacszabályozási gyakorlata további tetemes bevételkiesést eredményez. A termelői érdekképviseletek felmérései szerint ez éves szinten elérheti az 50-60 milliárd forintot is tavalyhoz képest.

Különösen feszült helyzet alakulhat ki a közeljövőben a zöldség-gyümölcs ágazatban, mivel a feldolgozóipar készletei mintegy 100 ezer tonnával nőttek 2002-ben, miközben az értékesítési esélyek romlottak. Galambos József, a Magyar Tartósítóipari Szövetség titkára közölte: cégeik értékesítési vesztesége az elmúlt negyedévben elérte az 1,7 milliárd forintot, mert a deviza- és a forintbevétel is csökkent. A gondok miatt a cégek az idei szezonra drasztikus, 20-30 százalékos felvásárlási ármérséklést helyeznek kilátásba. Növeli a bizonytalanságot, hogy az FVM még mindig nem hirdette meg az ágazatot érintő támogatásokat - tette hozzá.

Mint ismert, az év eleje óta nem sikerült megnyugtató módon megoldani a tej- és a sertéspiac szabályozását sem. Mindkét ágazatban túltermeléssel járó piaci felvásárlási zavar fenyegetett. A legfrissebb hírek szerint a tejágazatban február 15-ig körvonalazódhat az írásos megállapodás az FVM és a gazdasági szereplőket tömörítő Tej Terméktanács között. A termelők azonban így is minimum 4-5 milliárd forintos pozícióromlásra számítanak tavalyhoz képest, mivel a tárca a tej 72 forintos literenkénti irányárát "befagyasztotta", vagyis az infláció mértékével sem kompenzálta. Sőt, a tárca arra kényszerül, hogy támogatásokat nyújtson a tejtermelés visszafogásához.

A korábbi szóbeli egyezség ellenére a sertésszektorban sem kötött megállapodást a tárca a Vágóállat és Hús Terméktanácscsal (VHT), holott a konszenzusos szabályozásnak február elsejétől hatályba kellett volna lépnie. Tóth István, a MOSZ titkára elmondta: bár a feldolgozók pillanatnyilag megfizetik az év elejinél nagyobb, 265 forintos átlagos kilónkénti felvásárlási árakat, a piaci szabályozás gyenge lábakon áll a megállapodás hiánya miatt. Az állattartók azonban a magasabb árak mellett is kilónként 20 forintos, összességében 6-8 milliárd forintos árveszteséggel számolnak.

A piaci szereplők időzített bombaként jellemzik a gabonaágazat helyzetét is, mivel a felvásárlási árak továbbra is rosszak, és e hónapban több százezer tonnás közraktári készlet szabadulhat a piacra. A legnagyobb termelői érdekképviseletnek számító MOSZ kezdeményezte az FVM-nél, hogy tűzze napirendre az ágazati ügyeket. A gazdálkodók árvesztesége eléri a 10-20 milliárd forintot is.

A tavaly meghirdetett intervenciós állami felvásárlási rendszert most kihasználhatják azok, akik bejelentkeztek a tranzakcióra - reagált lapunknak Németh Imre. A miniszter megítélése szerint a monetáris politika mellett a fő gondot ma az olcsó orosz és ukrán gabona okozza, amely nehezíti a magyar árutöbbletek exportját. Leszögezte: a tárca a piaci helyzetnek megfelelően próbál segíteni a zöldség- és gyümölcstermelőknek, a minőségi támogatásokról e hét hétfőn tárgyalt az FVM vezetői értekezlete. A sertéságazattal kapcsolatban pedig közölte: az idei szabályozási kérdésekről a VHT-val még tavaly decemberben megállapodás született, a felvásárlók január elején mégis csökkentették a sertésárakat. Az újabb tárgyalások után most az a helyzet, hogy a VHT április végéig garantálja az elfogadható ágazati viszonyokat. Németh szerint írásos szakmai megállapodás azért nem jött létre, mert a tárca abban június 30-ig szerette volna rögzíteni a kiszámítható feltételeket. Az FVM természetesen az április utáni szabályozásról kész újabb egyeztetéseket folytatni - mondta a miniszter.