Technikai hibák miatt korrigálják a február 1-jén kihirdetett gyógyszerlistát, ám a jogszabály nem változik. Szombattól 170 új szerrel bővül a közgyógylista, júliustól újabb készítmények tb-támogatása várható. Az illetékesek vizsgálják, hogyan növelhető a keringési bajok és a csontritkulás alapvető szereinek tb-támogatása.

Helyesbíteni kell a gyógyszerárváltozásról megjelent Magyar Közlönyt, a technikai és sajtóhibákat tartalmazó listát ma adják nyomdába - tájékoztatta lapunkat a tárca főosztályvezetője. Hamvas József elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral egyeztették a gyógyszercégek panaszait. Néhány olyan készítmény, amely technikai okok miatt lemaradt a közel hatezer medicinát tartalmazó listáról, most fölkerül rá. Előfordult, hogy téves termelői ár jelent meg a listán, s emiatt rosszul számolták ki a lakossági fogyasztói árat. Kijavítják a hatályos jogszabály értelmezéséből fakadó hibákat is. Az egyik, antidepresszáns hatóanyagú gyógyszercsoportban fix tb-támogatási összeget határoznak meg. Itt etalonként az olcsóbb gyógyszerárat vették figyelembe. Hamvas megerősítette: nem módosítják a hatályos gyógyszerjogszabályt, és egyetlen készítményt sem sorolnak át más támogatási kategóriába.

Szombattól 170 új gyógyszer (ez nem új hatóanyagot, hanem újfajta kiszerelést, formát, új hatáserősséget, olcsóbb árat jelent) kerül föl a közgyógyellátottak közel 700 orvosságot tartalmazó listájára, amelyről néhány, a gyártók által a forgalomból kivont szert töröltek.

Az Alzheimer- és a cukorbetegség innovatív gyógyszereinek tb-támogatásáról megkezdték a tárgyalásokat az érintett orvosi szakmák és betegszervezetek bevonásával, reményeik szerint júliustól fogadja be azokat a biztosító.

A szív-ér rendszeri, valamint a csontritkulás-betegség gyógyszereivel kapcsolatosban elmondta: megvizsgálják, hogyan növelhetnék e betegségek alapvető medicináinak tb-támogatását. A cél, hogy a népbetegségnek számító kórok terápiája júliustól olcsóbb legyen az érintettek számára. Ekkortól változik a gyógyszerlista is, a cégekkel április 30-ig kell lefolytatni az újabb ártárgyalásokat. Várható, hogy július 1-jén újabb készítményekkel bővül a tb által támogatott gyógyszerek köre.

Megtudtuk még, hogy folynak az előkészületek a betegek egészségügyi elektronikus kártyájának bevezetésére, ám ez hosszabb időt igényel, mert a betegadatok rögzítése mellett számítógépes kapcsolatot kell kiépíteni az egyes patikák, valamint a patikák és a gyógyszert felíró orvosok között.