A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) négyféle pályázat keretében összesen 23 tendert hirdetett meg - jelentette be Csillag István miniszter a tárca 2003. évi pályázatait ismertető tegnapi tájékoztatóján. Ezek támogatási összkerete 20,7 milliárd forint.

A GKM az idei kiírásaival a vállalkozások felzárkóztatását, a csatlakozást követően kialakuló piaci versenyben való helytállásukat kívánja segíteni. Az uniós gyakorlatnak megfelelően már ezek megjelenésekor közzétették a várható nyertesek számát. A támogatás 36 százalékát a hét legelmaradottabb megye vállalkozói, illetve lakossága kapja meg.

A minisztérium az Okos Magyarország beruházásösztönzési program keretében négy pályázatot indít. Ezek támogatására összesen 6,5 milliárd forintot terveztek, amiből 1,7 milliárdot a hátrányos helyzetű térségekre különítettek el. A Széchenyi vállalkozásfejlesztési program kilenc tenderének támogatására mintegy 10,9 milliárd forint jut, ebből 2,9 milliárd az elkülönített összeg. A nemzeti energiatakarékossági program kilenc pályázatának kerete hárommilliárd, a helyi közútfejlesztési program egyetlen pályázatának 300 millió forint. Mindezek lebonyolításában a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., az Energiaközpont Kht., a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht., valamint 20 helyi vállalkozói központ vállal szerepet.

Jó hírrel szolgált a fuvarozóknak Apatini Kornélné, a GKM helyettes államtitkára. A Világgazdaság kérdésére elmondta: a Pénzügyminisztérium támogatást vizsgáló irodájával történt múlt heti egyeztetés eredményeképpen a fuvarozócégek - kizárólag belföldi tevékenységükhöz - igénybe vehetik ezeket a pályázati támogatásokat. Döntés született arról is, hogy ugyanezen feltétellel Széchenyi-kártyát is igényelhetnek. Mint arról lapunk korábban beszámolt, a fuvarozó vállalkozókat az idén január 1-jétől egy két évvel ezelőtti kormányhatározatra hivatkozva zárták ki a Széchenyi-kártya konstrukcióból. (MK)