Januárban immár harmadik hónapja növekedést mutatott az amerikai feldolgozóipar helyzetét jelző index: az 53,9 pontos eredmény ugyan elmarad a decemberi 55,2 ponttól, ám így is stabilan a stagnálást jelző 50 pontos küszöb felett van. A most közzétett adatok szerint főként az új megrendelések és a termelés mutatói erősek, míg a foglalkoztatási részindex 50 pont alatt teljesített. Elemzők az egész gazdaság kilátásai szempontjából biztató jelként értékelik a feldolgozóipari index alakulását - mutat rá a Reuters.

Optimizmust sugall a Bush-kormányzat középtávú költségvetési terve is: eszerint 2003-ban a GDP növekedése megközelítheti a 2,9 százalékot. Ez a növekedési ráta ugyan elmarad a tavaly 2003-ra jósolt 3,8 százaléktól, ám 2004-től kezdődően már évről évre stabilan 3 százalék feletti értékeket valószínűsítenek a Fehér Ház közgazdászai. Az infláció eközben évi 2-2,3 százalék közötti sávban fog mozogni, a munkanélküliség pedig fokozatos csökkenés eredményeként 2006-ra elérheti az 5,1 százalékot - jósolják Washingtonban.

A kedvező makrogazdasági várakozások szépséghibája, hogy nem veszik számításba az esetleges iraki háború gazdasági hatásait, továbbá hogy az idén októberben kezdődő 2004-es pénzügyi évre e nélkül is rekordnagyságú, 307 milliárd dolláros deficitet irányoznak elő (VG, 2003. február 3., 2. o.). A Fehér Ház szerint ekkora hiány - amit az illetékesek a tőzsdék és általában a gazdaság gyengélkedésével, továbbá a terrorizmus elleni küzdelem költségeivel magyaráznak - még kezelhető; a demokrata ellenzék ugyanakkor élesen támadja a Bush-kormányzatot a "nyakló nélküli" költekezésekért.