A Kalifornia Egyetem kutatói olyan vegyi anyagot találtak a csokoládéban, amely segíti az erek tágulását. Az érszűkület növeli a szívroham, a stroke és a keringési zavarok okozta betegségek kockázatát, a csoki értágító hatása ezen segíthet, noha brit specialisták arra figyelmeztetnek, hogy a csokoládé sokkal inkább a probléma okozója, mintsem a megoldása. A csokoládéban is megtalálható flavonoidok antioxidáns hatásúak, és korábbi kutatások szerint jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Tizenegy személynek két héten keresztül napi 46 gramm flavonoidban gazdag csokoládét adtak, míg tíz másik ugyanekkora mennyiségű, de alacsony flavonoidtartalmú édességet kapott. A vizsgálat végén ultrahanggal vizsgálták a kar egyik artériáját, hogy lássák, hogyan viselkedik a szívkoszorúér artériája. Az eredmények azt mutatták, hogy flavonoidban gazdag csokit evők csoportjában tizedével tágult, míg a másikban ugyanennyivel szűkült a vizsgált ér. Belinda Linden, a brit Szív Alapítvány egyik vezetője azonban úgy véli, hogy korábbi kutatások is megmutatták a kakaóbabban található flavonoidok értágító hatását, ám még senki sem vizsgálta hosszútávú hatásait. Hozzátette azt is, hogy tisztában kell lenni a csokoládé rendkívül nagy kalória- és zsírtartalmával - különösen most, amikor az elhízottak száma egyre nő. Linden elmondta, hogy nincs szó arról, hogy nem lehet soha csokit enni, de vannak sokkal jobb módszerek az érjavításra: például a kombinált gyümölcs- és zöldségdiéta.(BBC News)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.