BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemzeti kincs a szódavíz

Az Európai Unió élelmiszertörvényében nem szerepel a szódavíz. Sokan korábban attól féltek, hogy - mivel az EU-ban a szikvíz gyártására nincsenek szabályok - csatlakozásunk után Magyarországon sem lehet előállítani szódát: nem lesz igazi fröccs, ellehetetlenülnek a gyártók és családjaik -írja a Népszabadság. A szikvizesek azonban elérték, hogy a szóda hungaricumként bekerüljön a magyar élelmiszerkönyvbe, és gyártására az uniós szabályoktól eltérő rendelkezések vonatkozzanak. Az erről szóló határozat szinte az utolsó pillanatban, néhány nappal a csatlakozás előtt született meg.

A szódavíz magyar találmány: Jedlik Ányos ötlötte ki 1826-ban, hogy miként lehet a vizet mesterséges szén-dioxiddal vegyíteni. Az első szikvízgyártó üzemet is ő hozta létre 1841-ben Budapesten, ahol még hamu és márványpor segítségével állították elő a szén-dioxidot, s töltötték az azzal kevert vizet a Jedlik által feltalált szifonba. A vastag falú szódásüvegek azonban már kimentek a divatból, helyettük a legtöbb helyen műanyag fejjel ellátott műanyag palackba töltik a szikvizet. A műanyag szifon is magyar találmány, egy Püspökladányban élő gépész, Nagy Lajos jelentette be tíz évvel ezelőtt ipari szabadalomként.(NOL)





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.