Kifogásolják a bolti ellenőrzéseket
A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége (Kisosz) aggályosnak tartja az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeit szabályozó tavaly nyári FVM- ESZCSM rendeletet. Antalffy Gábor ügyvezető elnök lapunknak elmondta: a Kisosz szakmai fóruma kifogásolja, hogy miközben május 1-jétől kötelezővé vált a bolti kiskereskedelemben a HACCP rendszer bevezetése, megindultak azok az ellenőrzések, amelyek a rendelet mellékletében szereplő egyéb feltételeket vizsgálják a vállalkozásoknál. Így a raktárhelyiségek számát, a hideg-meleg vizes blokkok minden külön célra történt kialakítását, a gazdasági bejárat kérdését, a tisztítószerekre vonatkozó elkülönített helyiséget, a bevásárlókosarak tisztítási lehetőségeit, az elkülönült hűtőterek meglétét a húskészítmények, tejtermékek, hidegkonyhai készítmények és cukrászati termékek tárolására, és a hasonló jellegű, már tavaly október 31-én hatályba lépett műszaki-technológiai követelmények teljesülését. Pedig ezek a boltok eddig megfeleltek a szakhatósági előírásoknak, és érvényes működési engedélyük van. Az érdekképviselet szakértői sajnálattal vették tudomásul, a szaktárcánál lezajlott egyeztetésen a jogalkotó nem tartotta szükségesnek a rendelet módosítását, a Kisosz által felvetett rengeteg teljesíthetetlen előírás, jogértelmezési probléma és az elfogadhatatlan visszamenőleges hatály ellenére sem.
A Kisosz szerint ellentétes képet mutat a szaktárcával és az ellenőrző hatóságok vezetőivel egyeztetett jogértelmezés a konkrét napi ellenőrzés során folytatott gyakorlattal. Ugyanis a több megyében megindult ellenőrzési hullám alkalmával a hatóságok kifejezetten az említett rendelet mellékleteiben meghatározott olyan műszaki-technológiai feltételek meglétét is vizsgálják, amelyeket a jogszabály szerint nem lehetne megkövetelni. Az ellenőrzés eredményeiről pedig egyoldalú megállapításaikat tartalmazó jegyzőkönyveket íratnak alá a boltosokkal, amelyekben hét-nyolc napos határidőt adnak arra, hogy részletes intézkedési tervet nyújtsanak be az átalakításról. Így például több esetben olyan kötelezettséget írnak elő, mint a gazdasági bejárat nyitásának elrendelésére, amelyeknél a jogalkotó is egyértelműen rögzítette az egyeztetések során, hogy nem a meglévő boltokra, hanem csak az új kereskedelmi egységekre és átalakítások esetére lenne kötelező. Az ellenőrzött boltosoknak nem a HACCP rendszer bevezetése, hanem az intézkedési terv és a műszaki átalakítások jelentik most már a napi problémát. Ráadásul nincs válasz az olyan, alkalmazottakat érintő kérdésekre, hogy tényleg kell-e külön-külön dolgozó a csomagolt és csomagolatlan élelmiszerekhez, valamint a zöldség-gyümölcs termékekhez, amelybe a tojás is beletartozik. Az árubeszerzést is végző tulajdonossal és egy eladóval működő boltok számára ez megvalósíthatatlan.
Ez alátámasztja a Kisosz aggályait a rendelet visszamenőleges hatályával kapcsolatban - mondta Antalffy-, mert sérül a vállalkozók jóhiszeműen szerzett joga az ellenőrzések helytelen jogalkalmazó gyakorlata miatt. Ezért is szükségesnek tartják a rendelet műszakilag teljesíthetetlen feltételek miatti módosítását, s a kiskereskedelmi boltok bezárását eredményező ellenőrzési hullám megakadályozását. Az eddigi tapasztalatok szükségessé teszik, hogy a Kisosz felvállalja valamennyi ellenőrzéssel érintett bolti kiskereskedő képviseletét egyedi ügyekben, segítsen az intézkedési tervek elkészítésében és a jogszabállyal ellentétes előírások megkifogásolásában. (MK)


