A magyar olimpiai csapat vezetésétől származó információ alapján az athéni játékokon kalapácsvetésben aranyérmes, már Magyarországon tartózkodó Annus Adriánnak hazai idő szerint 16 óráig kell jelentkeznie Bucsu határállomás osztrák oldalán, ahol a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ellenőrei várnak rá.

A magyar dobóatlétát versenyen kívüli vizsgálatnak kívánják alávetni. Patrick Schamasch, a NOB orvosi és tudományos bizottságának elnöke kora délután arról értesítette Molnár Zoltánt, a magyar csapat athéni vezetőjét, hogy Annus Adriánt a WADA képviselői már korábban felkeresték ellenőrzés céljából, de a versenyző tartózkodási helyeként megjelölt jáki házba nem tudtak bejutni. Az ellenőrök a sportoló lakhelyénél több kísérletet tettek, de mivel többen köréjük gyűltek, veszélyben érezték magukat, és rendőrségi védelemmel elhagyták a környéket.

A bizottsági elnök arra emlékeztette a csapatvezetőt, hogy a szabályzat 2/2-es pontja alapján doppingvétséget követ el az a sportoló, aki visszautasítja az ellenőrzést, vagy más módon kitér előle, a 3/1-es pont pedig leszögezi, a sportoló köteles alávetni magát a vizsgálatnak a nemzeti olimpiai bizottsága által megjelölt helyen. Schamasch ezzel együtt jelezte, hogy Annusnak pénteken 16 óráig még van lehetősége mintaadásra, ehhez Bucsu határállomásnak az osztrák oldalára kell mennie.

Az értesítést Molnár Zoltán azzal a megjegyzéssel vette át, hogy miután a versenyző jelenleg már nem tartózkodik Athénban, az üzenetet a MOB csak szóban, illetve fax segítségével tudja eljuttatni hozzá, ez a legtöbb, amit a magyar olimpiai csapat ez esetben tehet a NOB és a WADA előírásainak betartása érdekében.

Molnár ezt megelőzően - még nem hivatalos hírekre alapozva - jelezte Rábold Gusztávnak és Mérei Lászlónak, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökének és szakmai igazgatójának, hogy Annus nem vett részt az ellenőrzésen, ezzel a magatartásával pedig megszegte a közte és a MOB között kötött szerződés azon pontját, mely szerint a versenyző köteles megjelenni a kijelölt doppingvizsgálaton. Egyúttal kérte őket, hogy vegyék fel a kapcsolatot Annussal, és érjék el, hogy működjön együtt a WADA képviselőivel.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke - anélkül, hogy konkrétan Annusra utalt volna, de az ő esete kapcsán - korábban úgy nyilatkozott az AP amerikai hírügynökségnek, hogy a szakemberek rendelkeznek DNS-mintákkal, így adott esetben el tudják dönteni, hogy egy adott sportoló által leadott vizeletminták egyeznek-e. "Fegyvertárunkban megtalálható az összevetést lehetővé tévő módszer. Eddig ugyan még nem volt szükség arra, hogy használjuk, de ha szükséges, alkalmazhatjuk a jövőben" - fogalmazott Rogge. (hvg)