Már csak 3,7 milliárd korona (23 milliárd forintnyi) szabadon szétosztható pénz keresi gazdáját a 2005-ös szlovák központi költségvetésben, de a különböző szakminisztériumok együttvéve 15 milliárd koronányi igénylést nyújtottak be erre az összegre. "A kereslet még mindig nagyobb, mint a kínálat" - értékelte a helyzetet Ivan Miklos pénzügyminiszter a CTK szerint, utalva az elmúlt hetek egyeztetéseire, amelyek során a tárcák már némileg mérsékelték elvárásaikat, a kincstár pedig egyes igényeiket kielégítette.

Ennek során összesen 7,6 milliárd koronát osztott szét a pénzügyminisztérium, s az összeg legnagyobb részét autópálya-építésre, vasútvonal-modernizációra, oktatási és tudományos célokra költötték. Miklos utalt arra, hogy a kabinet gúzsba kötve próbál táncolni: "2005 EU-tagságunk első teljes éve lesz, s ez a tény jelentősen meghatározza, hol lehet jobban növelni az előirányzatokat. Mivel érdekünkben áll az EU-források teljes kihasználása, az uniós beruházások társfinanszírozására kell koncentrálnunk" - idézi őt a Slovak Spectator.

Az uniós szemlélet fő nyertese a környezetvédelmi tárca, amely jövőre 71,2 százalékkal többet költhet, mint az idén. A második legnagyobb kedvezményezett az oktatási minisztérium, amely mégis elégedetlen a tervezettel. "A büdzsé jelenlegi formájában elfogadhatatlan számunkra" - közölte a tárca szóvivője.

A kormány szeptember 8-i ülésén foglalkozik ismét a költségvetéssel, s Miklos szerint további 3-4 egyeztetésre lesz szükség, amíg szeptember végén megszülethet a végső politikai döntés. Így eleget lehetne tenni a büdzsé október 15-i parlamenti előterjesztését megszabó törvényi előírásnak - véli a pénzügyminiszter.

A jövő évi szlovák költségvetés tervezete 353,9 milliárd koronás (közel 2200 milliárd forintos) kiadási főösszeggel és 289,9 milliárd koronás (csaknem 1800 milliárd forintos) bevétellel számol. A pénzügyminisztérium kőbe vésettnek tekinti a 64 milliárd koronás - a GDP 3,8 százalékának megfelelő - hiányt, mondván, ennek betartása feltétlenül szükséges az euró 2009-es bevezetéséhez. Utóbbit, illetve a kritériumok 2007-es teljesítését a kabinet éppen a közelmúltban határozta el (VG, 2004. augusztus 18., 3. oldal).