Az Amnesty International szerint a nem javult, sőt romlott a kínai emberi jogok helyzete mióta Peking három éve megkapta a 2008-as olimpiai játékok rendezési jogát. Az AI úgy tudja, hogy még olimpiai kivégzőhelyiséget is építenek.

A szervezet állásfoglalása szerint nem nagyon javult a helyzet 2001 óta, sőt bizonyos tekintetben még romlottis, hiszen a hatóságok egész közösségeket telepítenek ki lakóhelyükről, hogy helyet biztosítsanak az olimpiai létesítményeknek; az így kitelepítettek azonban semmilyen vagy minimális kártérítést kapnak.

Az olimpiai beruházási tervekben szerepel egy kivégzőkamra építése is. Itt azokat végeznék ki, akiket a pekingi legfelsőbb bíróság halálra ítélt.

Az AI szerint Kínában majdnem annyi ember végeznek ki évente, mint a világ többi országában együttvéve. Állásfoglalásuk idéz egy kínai tisztviselőt, aki azt mondta, hogy a kivégzések száma "csaknem 10 000" minden évben. Emellett negyedmillió ember van átnevelő munkatáborokban, homályos vádak miatt, anélkül hogy ügyük ügyvédet vagy bíróságot látott volna. (hvg)