Harmadik napja folyik a parlamenti vita a jövő évi költségvetésről. Délelőtt a miniszterelnök is felszólalt.

Varga Mihály Fidesz-képviselő, volt pénzügyminiszter a nap első ellenzéki felszólalójaként hosszasan sorolta azokat a 2002-es ígéreteket, amelyeket a kormány nem teljesített. Így például szerinte nem épül 800 kilométer autópálya, nem lesz 400 ezer új munkahely, 25 ezer új bérlakás, nem kapnak hűségjutalmat az egészségügyi dolgozók és ingyen szívgyógyszert a betegek. Erre reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök:

- Nem lehet egyszerre amiatt kritizálni a kormányt, hogy túl sokat költ és azt mondják, hogy nagy a költségvetési hiány. Igaz, nagy a költségvetési hiány, de ehhez képest valamennyi hozzászólás, amelyet az ön frakciójából hallok az az, hogy költsünk még többet. Azt javaslom a kormánypárti képviselőknek, amikor egy ellenzéki képviselő megmondja, hogy hova szeretne többet költeni, akkor kérdezze meg tőle, adót akar emelni, hiányt akar növelni, ha nem, akkor honnan akar elvenni?

Varga Mihály azt mondta: a 2005-ös ennek a kormánynak az utolsó teljes évre szóló költségvetése, most már nem hivatkozhat senki arra, hogy még korai számonkérni a négy évre elfogadott programot. Ezért jogosan sorolja fel az ellenzék a teljesítetlen ígéreteket - válaszolta a kormányfőnek a Fidesz-politikus.

- Én azt tartom igazi felelőtlenségnek, amikor egy választási kampányban, majd később a kormányprogramban is ígéretek sokasága hangzik el, felelőtlen ígéretek sokasága, aztán ezekből, amikor eljön az igazság pillanata, a kormányfő széttárja a kezét és azt mondja, hogy: bocsánat, ennyi pénzünk van, kevesebb van.

Erre viszont Szabó Zoltán szocialista képviselő felelte azt, hogy a kormánypártok a választópolgárok előtt fognak elszámolni 2006-ban és ha nem sikerül minden ígéretüket teljesíteniük, akkor ennek a magyarázatát is megadják majd.

Egyébként a délelőtt legfőbb vitatémája az autópálya építés és az egyházi iskolák támogatása volt. A jövő évi költségvetési javaslat általános vitája csütörtök este zárul. (MR)