Az iraki lázadókra nehezedő nyomás fokozása, a januárban esedékes választások feltételeinek biztosítása lesz az újraválasztott amerikai elnök első és legfontosabb feladata - jósolják megfigyelők. A következő négy év azonban a gazdaságpolitikában is nagy horderejű változásokat hozhat. Ezek között szerepel az egyéni nyugdíjszámlák súlyának növelése, vagy az adórendszer átalakítása.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy - bár a választási küzdelemben nem hangzottak el erre vonatkozó részletek - létezik egy olyan republikánus javaslat, amelynek értelmében a személyi jövedelemadót minden szövetségi államban egységes, 23 százalékos forgalmi adó váltaná fel. Az energetikában az erőműveknek biztosítandó adókedvezmények bevezetése és a fúziós szabályok lazítása kerülhet napirendre.

Ami a személyi változásokat illeti, elemzők valószínűnek tartják Colin Powell külügy- és John Ashcroft igazságügy-miniszter távozását. Az Irak kapcsán sokat bírált Donald Rumsfeld védelmi és Tom Ridge belbiztonsági miniszter ugyanakkor maradhat.