A soros holland EU-elnökség sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó azt a brüsszeli értesülést, miszerint a csütörtök este kezdődő csúcson Barroso már a megújított bizottsági listával áll majd az állam- és kormányfők elé.

Emlékezetes, hogy a leginkább kifogásolt biztosok közül visszalépett az olasz Rocco Buttiglione, a lett Ingrida Udrét pedig a rigai kormány hívta vissza. Az előbbi helyére minden jel szerint Franco Frattini eddigi külügyminisztert jelöli Silvio Berlusconi kormányfő, míg Udrét az eddigi lett biztos kabinetfőnöke, Andris Piebalgs váltotta fel. Frattini alkalmasságát senki sem vitatja, Piebalgsról pedig ismertté vált, hogy pályafutását az első lett kormányban oktatási, majd pénzügyminiszterként kezdte, a csatlakozási tárgyalások idején pedig Lettország EU-nagyköveteként dolgozott. (Mellesleg úgy tudni, hogy a maga részéről kész volna átvenni az energetikai tárcát?)

A parlamenti meghallgatások nyomán erőteljesen kritizált holland és dán biztosjelölteket a jelek szerint egyelőre mindkét kormány támogatja, és a nekik szánt portfóliókhoz is ragaszkodnak.

Annál nagyobb figyelem övezi a leendő magyar biztos személyének kérdését. Jelenleg nem lehet magyar újságíróként megmaradni brüsszeli sajtókörökben anélkül, hogy tagországbeli kollégák ne firtatnák Kovács László megerősítésének kérdését. Sajtóértekezletén Barroso szóvivője kitért annak megválaszolása elől, vajon a leendő elnök a magyar kormányfőnek is küldött-e változást kérő levelet. "Barroso ezekben a napokban folyamatosan ír, telefonál, személyesen tárgyal minden érintett vezetővel" - hangzott a válasz, elzárkózva bármilyen konkrétumtól.

A változásokat kierőszakoló EP-képviselők részéről szocialista oldalon hangoztatják, hogy Kovács helyzete nem hasonlítható Buttiglionéhoz, úgymond, a magyar politikus nem a biztosságra, csak az energiapolitika kezelésére tűnt felkészületlennek. Néppárti körökben továbbra is a "gyenge láncszemek" közé sorolják a magyar jelöltet is, hozzátéve, hogy egyébként is úgy fair, ha a néppárt után a szocialista frakció is "beáldoz" valakit.

A Világgazdaság értesülései szerint a döntést Gyurcsány Ferenc kormányfő személyes hatáskörben tartotta, amelynek várható kimeneteléről lapzártánkig nem szivárogtak ki információk.