A versenyhivatal eszköztárának bővítését javasolják amerikai szakértők - írja a Népszabadság. Ha elképzeléseiket a honatyák is elfogadják, a hatóság titkosszolgálati eszközökkel is küzdhetne a kartellek szervezői ellen.

Telefonlehallgatás, beépített informátor, elfogott elektronikus levelek - amerikai versenyjogi szakértők szerint a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) ezeket az eszközöket is alkalmaznia kell ahhoz, hogy feltárja a Magyarországon szerveződő kartelleket. A közelmúltban Budapesten rendezett, a XXI. század versenyjogi kihívásait taglaló nemzetközi szeminárium Egyesült Államokból érkezett előadói úgy látják, a bírság önmagában már nem minden esetben tartja vissza a cégvezetőket a kartellezéstől. Ám ha a verseny korlátozásáért börtönbüntetés jár, akkor személyes fenyegetettségük miatt a felső vezetők kétszer is meggondolják, kössenek-e tiltott alkut.

Az USA-ban az építőiparban, az út- és magasépítési megbízások területén, valamint az élelmiszerkiegészítő-gyártásban fordul elő a legtöbbször, hogy a piaci szereplők tiltott módszerekkel (rögzített árakkal, az ügyfelek felosztásával, a termelés korlátozásával) igyekeznek mérsékelni a verseny kockázatát. Az egyezségeket általában személyes találkozókon, például érdek-képviseleti megbeszélésnek álcázva kötik, a nyomokat pedig igyekeznek megsemmisíteni. (nol)