Az uniós szakminiszterek már a jövő év elején megállapodhatnak a fogyasztói hitelekről szóló új törvényről, miután az Európai Bizottság az Európai Parlament számos javaslatát is figyelembe véve felülvizsgálta tervezetét. Ennek célja, hogy megteremtse a fogyasztói hitelek egységes piacát, amelyen a fogyasztók védelmének biztosítása mellett lehetővé válik a határokon átnyúló hitelnyújtás és -felvétel.

A felülvizsgálat nyomán az eredeti tervezet hatálya számos ponton szűkült. Így az már nem terjed ki 100 ezer euró feletti vagy az olyan megállapodásokra, amelyek keretében az adós három hónapon belül kamatmentesen fizetheti vissza a hitelt. A hitelközvetítők regisztrálására és szabályozására vonatkozó részletes szabályok szintén kikerültek a javaslatból, amely immár a rossz adósokat tartalmazó adatbázis felállítására sem kötelezi a tagállamokat. Utóbbi helyett a létező adatbázisok megnyitását követelné minden uniós hitelintézet előtt.

A fogyasztóknak a tervezet értelmében módjukban állna, hogy a szerződés megkötése után 14 napon belül semmissé nyilvánítsák azt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felmondott hitelből finanszírozni szándékozott termék megvásárlásától is elállhatnak. Lehetőségük nyílik viszont a hitel idő előtti visszafizetésére, amely esetben a hitelező csak "méltányos" kártérítést kérhet. (VG)