A magyar gazdaság az elkövetkező egy-két évben gyorsulhat, az exportágazat rendkívül jól teljesíthet az erős forint és a főbb felvevőpiacok mérsékelt ütemű fellendülése ellenére - ennyi pozitívumot vár az Economist Intelligence Unit a 2006-ig tartó időszakra. A kedvezőtlen fejlemények közé a tervezettnél nagyobb államháztartási hiány mellé - következményeként - az euróátvétel esetleges csúszása, illetve az inflációs cél felüllövése léphet.

Bár az első fél évben a GDP bővülése a várakozások feletti, éves szinten 4,1 százalékos volt, az év második felében csak 3,3-3,4 százalékos lehet a növekedési ütem - véli a londoni székhelyű gazdaságkutató intézet. A lassulás elsősorban a bruttó hazai termék több mint kétharmadáért felelős magánfogyasztás csökkenő bérdinamikához való igazodásával magyarázható, így az idén 3,7 százalékos lehet a gazdasági expanzió.

Jövőre az exportszektor folytatja jó teljesítményét, amit segít a mostaninál gyengébb hazai valuta is. Ezt és a külpiacokon értékesített áruk versenyképességét érzékelve a vállalati beruházások továbbra is erőteljesen bővülnek - prognosztizálja az EIU. A parlamenti választások közeledtével a lakossági fogyasztás - nagyrészt kormányzati szándékokkal magyarázható - számottevő emelkedésére számíthatunk, s így esély van a 4 százalékos GDP-növekedési ráta elérésére 2006-ban.

Egyre valószínűbbnek látszik azonban, hogy az idén már másodszor módosított államháztartási hiánycél nem fog teljesülni, olvasható a tanulmányban. (VG, 2004. november 17., 4. oldal) Az elemzés kiemeli: a hivatalos éves deficitszám nagyban eltérhet a pénzügyminiszter által januárban közölt első adattól, megismétlődhet az idén a tárca által "alkalmazott gyakorlat": az eredetileg 5,6 százalékos GDP-arányos hiány előbb 5,9-re, majd szeptemberben 6,2 százalékra változott. Mindezek pedig azzal a következménnyel járhatnak, hogy az eurót csak egy-két évvel a 2010-es céldátum után vezetheti be Magyarország. A költségvetés konszolidálásának nem látszanak a jelei, hiányzik a politikai akarat a strukturális reformokra, így a következő években is hasonló mértékű lehet a deficit, véli az EIU.

A magas olajárak s a következő évre várt gyengébb forint megkérdőjelezi a 2005. év végi 4 százalékos inflációs cél teljesülését - húzza alá az előrejelzés. Ennek valószínűségét növeli, hogy az idén a tervezett 6-7 százalékos gázáremelést pótolni kell jövőre, ami akár harmadával is drágíthatja az energiaforrás árát. (BR)