Hétfőn a forint jelentősen gyengült, az eurót 246,60/80 forinton jegyezték bankközi devizapiacon, mintegy másfél forinttal erősebben a 245,10/20 forintos pénteki árfolyamnál.

A forint 12,63 százalékon állt a sáv erős oldalán, 55 bázisponttal gyengébben a pénteki szintnél.

A piacon délelőtt szignifikáns forintgyengülés következett be, az euró egészen 247 forintig erősödött. A piaci vélemények megoszlanak a hirtelen forintgyengülés okáról. Többen a Reuters hírügynökség délelőtt közzétett felmérésével magyarázzák a külföldiek forinteladását. A Reuters felmérés megemlítette, hogy elemzők szerint a kormány szívesebben látna egy 260 forintos euró kurzust az utóbbi hetek 245 forint körüli árfolyamánál. A forint piacán otthonos befektetők számára ez nem tartalmaz új információt - mondják kereskedők -, ezért valószínűleg nem csak ez áll a háttérben. Mások állampapír piaci eladásokkal magyarázzák a forint gyengülését, ismét mások pedig az euró/dollár hullámzásának visszahatását látják benne.

Kereskedők a hét további részében piacbefolyásoló hírek hiányában 245-248 forint között várják az eurót. A forint további gyengülését gátolja a regiós valuták erőssége - mondják a piacon, - bár az ukrán események megingatták a befektetők bizalmát a régió iránt - teszik hozzá.

A dollárral 184,90/185,10 forinton kereskedtek hétfőn reggel, délutánra pedig 186,20/40 forintra erősödött az amerikai valuta, ami fillérre azonos a pénteki árfolyammal. A kereskedők szerint az olcsó dollár továbbra sem serkenti vásárlásra a hazai befektetőket, sőt a hosszabb lejáraton is dollár gyengülését előrevetítő becslések miatt inkább az eladás a jellemző.

Az állampapírpiacon a 3-5-10 éves lejáratokon érezhető eladási hullám alakult ki, a hozamszint mintegy 10 bázisponttal emelkedett mindegyik lejáraton.

A forintpiacon az overnight és a tomnext kamat délután 9,10/20 százalékon állt, 10-20 bázisponttal magasabban a pénteki szintnél. A kedden záruló tartalékolási periódust már valószínűleg ezen a szinten zárja a bankközi piac. A hosszabb lejáratokon alig volt aktivitás, a kamatok mintegy 5 bázisponttal emelkedtek. (ebroker)