Ukrajnában az ellenzéki tüntetők blokád alá vették a kormány épületét, és kijelentették, hogy csak az új népi kormány tagjait engedik be - közölte egy internetes orosz hírügynökség.

Előzőleg az ellenzékiek 24 órás ultimátumot intéztek Kucsma elnökhöz, amelyben egyebek között azt követelik, hogy váltsa le a választási bizottságot, nevezze meg az új testület összetételét és kezdeményezzen eljárást Viktor Janukovics kormányfővel szemben.

Ellenkező esetben magával Leonyid Kucsmával szemben is eljárást indítanak - jelentette tudósítónk az ukrán fővárosból. Kijevben hamarosan összeül a Legfelsőbb Bíróság, hogy az elnökválasztásról döntsön, bár az ukrán parlament korábban már törvénytelennek nyilvánította a szavazást. A volt ukrán külügyminiszter szerint az ügyben joghézag van, mivel döntési joga csak a parlamentnek lehet, a Legfelső Bíróságnak nincs.

Kelet-Ukrajna helyi vezetése a régió önálló köztársasági státuszát szeretné, és föderatív állammá alakítaná át Ukrajnát. A Donyecki régió tanácsa egy ellenszavazattal jövő vasárnapra ki is írta az erről szóló népszavazást. A helyi vezetők szerint nincs más lehetőség a körzet érdekeinek védelmére. Keleten Janukovics miniszterelnököt támogatták az elnökválasztáson.

A szakadár törekvéseket különben ő is és Kucsma elnök is elítélte. Viktor Juscsenko, nyugat-barát ellenzéki elnökjelölt bűnvádi eljárással fenyegette meg a megyei vezetőket. A rivalizáló ukrán elnökjelöltek között közvetítő Kwasniewski lengyel államfő reális veszélynek tartja Ukrajna kettészakadását, különösen, ha azt külső erők is támogatják.

Az USA szerint is új választások kellenek

Richard Lugar szenátornak a szenátus külügyi bizottsága vezetőjének a véleménye ez, amelyet a Fox televíziónak adott interjújában fejtett ki. Lugar szenátor Bush elnök képviselőjeként megfigyelőként jelen volt Ukrajnában a választásokon és szerinte is volt választási csalás.

Annak vagyunk tanúi, hogy az ismét függetlenné vált egykori szovjet köztársaságokat, államokat most megint be akarják tagolni Oroszországba - mondta Lugar. Az indianai szenátor az Európai Unió által is javasolt új választást tartaná a megfelelő, a legjobb megoldásnak.

Jóllehet az Egyesült Államok hivatalosan egyetlen megoldás mellett sem kötelezte el magát. (MR)