Közös európai metodológiát dolgozna ki az EU a vállalatokat terhelő adminisztratív terhek mérésére annak érdekében, hogy egyszerűsítsék a meglévő szabályozásokat, így is segítve az unió gazdaságát a lisszaboni versenyképességi célok elérésében. Az erre vonatkozó javaslatot az uniós pénzügyminiszterek mellett működő gazdasági és pénzügyi bizottság (EFC) terjesztette elő. Szakértők üdvözlik a kezdeményezést, és több javaslatuk is lenne arra vonatkozóan, miképpen csökkenthetők a terhek, de szkeptikusok a tervek megvalósíthatóságát illetően.

Sajnos nincs meg a kellő politikai akarat Magyarországon a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére. Pedig a végrehajtó hatalom elég erős, így könnyen meg tudná oldani ezt a kérdést - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hozzátette, az EU-ban jóval nagyobbak a vállalkozások terhei, mint az USA-ban, ami versenyhátrányt jelent az európai vállalatok számára. Magyarországon pedig még az EU-hoz képest is rendkívül nagyok az adminisztratív terhek, és az EU-csatlakozással a helyzet csak rosszabbodott. Számos területen ugyanis az EU-s jogszabályok rárakódtak a korábbi nemzeti jogra, azokat a hazai szabályozásokat pedig, amelyek EU-s szinten is szabályozva vannak, nem törölték a magyar jogalkotók. A lisszaboni stratégia megbukott, ami főleg a Prodi-bizottság tétlenségének köszönhető - tette hozzá Parragh László.

A kiszámítható működési környezet a legfontosabb a vállalatok számára, ugyanis ha a jogi környezet évről évre változik, a vállalatok rengeteg idejét és energiáját veszi el, hogy kinyomozzák az őket érintő új szabályozásokat - hívta fel a figyelmet Fáth Péter, az AmCham ügyvezető igazgatója. Hozzátette, nagyban segítené a kis- és középvállalkozások alapítását, ha a cégbejegyzési eljárást lerövidítenék. Míg Németországban vagy Hollandiában egy napot vesz igénybe a cégbejegyzés, addig náluk ez legalább egy hónapos procedúra. Jelentős könnyítést jelentene továbbá, ha a hivatalokat elektronikus formában is el lehetne érni, ma azonban a legtöbb hivatal ragaszkodik a papír alapú levelezéshez, ezzel is lassítva az ügyintézést.

Nagyon sok nehézséget jelent a vállalatoknak, hogy az uniós belépés után megnehezítették az áfa-visszaigénylést is. Sok a kinnlevősége az EU-ba exportáló vállalatoknak amiatt, hogy csak azután kapják vissza az áfát, miután az adóhatóság egyeztetett a célország hatóságaival - mondta Fáth Péter. Ezek az adminisztratív terhek, amelyek nehezítik az ügymenetet, mind-mind károsak a magyar üzleti szféra számára.

Mint ismeretes, már korábban felállt egy versenyképességi és növekedési munkacsoport az EU-ban, amelynek az a feladata, hogy kiszűrje azokat a jogszabályokat, amelyek fölösleges terhet raknak a vállalkozásokra, és javaslatokat dolgozzon ki ezeknek a jogszabályoknak az egyszerűsítésére, összevonására, eltörlésére. A Világgazdaság információi szerint Magyarországon a terhek mérhetőségének kidolgozásáért az Igazságügyi Minisztérium által koordinált tárcaközi bizottság felelős. A minisztériumból azonban nem kaptunk bővebb tájékoztatást a bizottság munkájáról.

A Kok-jelentés kapcsán került ismét előtérbe, hogy az Európai Unió versenyképességének javítása érdekében szükség van a vállalkozások terheinek csökkentésére, és javítani kell a jogi szabályozás minőségét is. A lisszaboni folyamat eddigi eredményeit számba vevő jelentés felszólította a bizottságot és a tagállamokat, hogy a 2005. tavaszi EU-csúcsig határozzák meg pontosan az adminisztratív terhek csökkentésének definícióját.