Úgy tűnik, csúcsára ér a kedvezményes jelzáloghitelekkel felpörgetett lakáspiac. A harmadik negyedévben csaknem negyven százalékkal több lakást adtak át, mint egy évvel korábban, így az utóbbi egy esztendőben 42 ezernél is több lakás épült Magyarországon, ami a rendszerváltás óta nem fordult elő.

A növekedés az idén a fővárosban a legdinamikusabb, de a vidéki városokban és a községekben is jóval több lakásra adnak ki használatbavételi engedélyt, mint tavaly. A harmadik negyedévben átadott lakások egy részéhez már feltehetően a szigorított lakáshitel-kondíciók mellett jelentkezett a kereslet, ami arra utal, hogy a lakosság részéről nem fenyeget a lakáspiac összeomlása. Ezt feltehetően a devizahitelek széles körben való megjelenése is biztosítja: az új lakáshitelek területén az államilag támogatott forinthitelek népszerűsége folyamatosan csökken a kedvezőbb kondíciójú, de jóval kockázatosabb devizahitelek javára.

Bár a lakásépítők a kereslet gyengülésére és értékesítési nehézségekre panaszkodnak, az aktivitásuk nem csökken. Immár a lakások 40 százalékát építik továbbértékesítési céllal, miközben tavaly még csupán 30 százalék volt ez az arány. Az építkezési kedv is arra utal, hogy az építtetők bíznak a lakáspiaci konjunktúrában: az első három negyedévben nagyjából a tavalyival megegyező építési engedélyt adtak ki a hatóságok, ami ugyan a növekvő trend megtorpanását jelenti, de egyben azt is, hogy a következő egy-másfél évben biztosítottnak tűnik az évi 40 ezer új lakás építése. A 40 ezer feletti új lakásszám egyébként azt jelenti, hogy a lakásállomány már az elmúlt egy évben is kissé fiatalodott. Az idén az utolsó negyedév adatainak ismerete nélkül is biztosra vehető az említett határszám átlépése, lapunk számítása szerint az átadott lakások száma akár meghaladhatja a 45 ezret. Tovább tart a lakásméret csökkenése. Az idén egy átlagos lakás 95 négyzetméteres, majdnem háromezer négyzetméterrel kisebb, mint tavaly. Ezzel párhuzamosan a 60 négyzetméter alatti lakások aránya emelkedett, a száz négyzetméter felettieké csökkent. (MI)