Megingott Demszky bizalma eddigi jobbkezében. Atkári János hétfőtől csak az ötödik számú helyettese Demszky Gábornak - írja az index. A főpolgármester indoklás nélkül döntött pénzügyekért felelős helyettesének a "lefokozásáról".

Demszky Gábor főpolgármester hétfőn arról határozott, hogy a jövőben nem Atkári János lesz az első számú helyettese. Az Index megtudta, hogy a főpolgármester erről levélben tájékoztatta helyetteseit.

Demszky döntése értelmében hétfőtől a szabad demokrata Szolnoki Andrea lesz az első számú helyettese, utána a szocialista Vajda Pál, Schiffer János és Bakonyi Tibor következik és a sort zárja az eddig Demszky jobb kezeként tevékenykedő Atkári.

A főpolgármester nem indokolta Atkári "lefokozását", de az utóbbi időkben megromlott Demszky és helyettese viszonya. Az Index információi szerint megingott Demszky bizalma eddigi jobbkezében. Az Index úgy tudja, hogy a fővárosi SZDSZ-frakció hétvégi ülésén leszavazták az Atkári által készített jövő évi költségvetési koncepciót. A fővárosi szabad demokraták és Demszky is új javaslatot vár Atkáritól és azt szeretnék, hogy egy új szemléletű, a város fejlesztését lehetővé tevő költségvetést dolgozzon ki.

"Sok ügy, fejlesztés Atkári miatt állt meg, hiúsult meg" - fogalmazott egyik forrásunk, aki szerint a pénzügyi főpolgármester helyettes legtöbbször nemet mondott, amikor pénzre volt szükség. Az Index információi szerint, ha Atkári nem készít a főváros vezetésének tetsző költségvetést, akkor Demszky elvonhatja tőle a fontosabb hatásköröket. (A főpolgármestereket csak különleges esetben lehet elmozdítani helyükről, posztjuk lényegében csak lemondással üresedhet meg.)

A pénzügyekért felelős főpolgármester múlt csütörtökig "lebegtette" lemondását egy költségvetési kérdés miatt, végül visszatáncolt és a helyén maradt.

A fővárosi vezető egy összesen körülbelül húszmillió forintos, a szocialisták által szorgalmazott beruházás miatt fontolgatta lemondását. Atkári János amiatt is kilátásba helyezte távozását, hogy Demszky Gábor főpolgármester elvonta tőle a forrásmegosztással kapcsolatos egyeztetési feladatokat. (index)