Az összes EU-s program közül a gazdasági versenyképességi operatív program (gvop) a legnépszerűbb. Az összes beérkezett EU-s pályázat 70 százaléka gvop-sra érkezett.

A gazdasági tárca tájékoztatása szerint 2004-ben 23 pályázatot hirdetett meg a gvop irányító hatósága, a 2004-2006-os évekre rendelkezésre álló támogatási keret 154 milliárd forint. Az éves szintű keretösszegeket a költségvetési törvény határozza meg, ám a törvény felhatalmazása alapján kötelezettséget három évre vállalhat az irányító hatóság. A meghirdetett pályázatokra kiemelkedő volt az érdeklődés. A pályázatok közel 40 százalékát főleg formai okokból utasították el. A jövő évben meghirdetendő pályázati kiírásokban a 2004. évi tapasztalatok alapján jelentős egyszerűsítéseket, pályázóbarát megoldásokat terveznek, ígéri a tárca.

A legsikeresebbek a kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai hátterének, az önkormányzatok információszolgáltató tevékenységének, az önkormányzati adatvagyon másodlagos hasznosításának fejlesztését támogató pályázatok. A pályázatok nagy száma miatt az ezek felhívásában meghatározott beadási határidőket módosítani kellett.

Népszerűek a kutatás-fejlesztési pályázatok is. A rendelkezésre álló keretnek több mint 75 százalékát kötötték le ebben az évben. A közbeszerzési törvény közelmúltban történt módosítása miatt megnőtt az érdeklődés a beruházásösztönzési pályázatok iránt is.

A kis- és középvállalkozás fejlesztési, a kutatás-fejlesztési, az innovációprioritást élvező kiírások beadási határideje a 2004-es évre lezárult. A kkv-fejlesztésnél a pályázatok feldolgozása még folyik.

A beruházásösztönzés és információs társadalom- és gazdaságfejlesztés pályázatoknak 2004-ben további bírálóbizottsági üléseket rendeznek. (MK)