A legmagasabb a kihasználtság a budapesti négycsillagos hotelekben

Jelentősen nőtt a hazai szállodák árbevétele az idén január és október között az elmúlt év azonos időszakához képest. A hotelek átlagosan 62 százalékos kihasználtsággal működtek, ami öt százalékponttal magasabb, mint tavaly ilyenkor - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

A legmagasabb kihasználtságot a budapesti négycsillagos szállodák érték el, melyek több mint 70 százalékos telítettséggel működtek az év első tíz hónapjában. A vidéki hotelek kihasználtsága a területi elhelyezkedéstől függően 52-58 százalék között változott.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó ára átlagosan 14 ezer forint volt a vizsgált időszakban, ami folyó áron 300 forint drágulást jelent az előző év azonos időszakához képest. Míg a négycsillagos szállodákban 12 000-14 400, a háromcsillagos hotelekben 6400-8900 forintba került egy szoba éjszakánként.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8700 forint bruttó szobaárbevétel jutott, ami jelentős növekedés a tavalyi azonos időszakban elért 7800 forinthoz képest. Ez a mutató a fővárosi ötcsillagos szállodákban 20 ezer forint fölé emelkedett, a négycsillagos egységekben pedig meghaladta a 10 ezer forintot. A többi vizsgált csoportban a bevétel 3400-7600 forint volt.

A bruttó szobaárbevétel folyó áron 13 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az emelkedés - a balatoni háromcsillagos szállodák kivételével - minden vizsgált csoportban jellemző volt. Január és október között a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma egytizedével nőtt. A bővülés a Balaton kivételével az egész országot jellemezte. (VG)