Kína késik az olimpiai előkészületekkel

Ideje lenne megkezdeni a 2008-as olimpia létesítményeinek kivitelezését - figyelmeztette a kínai illetékeseket Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki a napokban látogatást tett Pekingben. Kínában egyelőre a tervezés szakaszában van a játékokra szánt létesítmények megvalósítása, és a helyzetet nehezíti, hogy a kormányzat a gazdaság túlfűtöttségének megelőzésére nemrég 6 milliárd jüannal (mintegy 725 millió dollárral) csökkentette az eredetileg 280 milliárd jüanos beruházási keretet. (Bloomberg)

Csehországban eltörölték a sorkatonaságot

A szenátus is elfogadta a sorkatonaság eltörlésére vonatkozó törvényt Csehországban, amely már csak Václav Klaus államfő aláírására vár. A sorkatonaság 140 évi fennállása után Csehországban is megteremtették a professzionális hadsereg létrehozásának feltételeit, és csak hivatásos, illetve tartalékos katonákat fognak toborozni a jövőben - mondta a védelmi miniszter. (CTK)

Befektetési láz a Balkánon

Hatvan százalékkal, hétmilliárd dollárra nőtt a balkáni országokban befektetett tőke nagysága 2003-ben az OECD szerint. A szervezet befektetési programigazgatója úgy véli, hogy az idén a külföldi befektetések meghaladják a hétmilliárd dollárt. Arra figyelmeztette azonban a térség országait, hogy ezt az összeget meg kell kétszerezniük vagy háromszorozniuk, ha fel akarnak zárkózni a közép-európai államokhoz. Ehhez az is szükséges, hogy megkönnyítsék a külföldi cégek bejegyzését. (AFP)

Vészes légszennyezettség Hongkongban

A súlyos légszennyezettség a kínai Gyöngy-folyó deltavidékén hosszabb távon a hongkongi régió gazdasági növekedését veszélyezteti - állítja a hongkongi Civic Exchange nevű szervezet. Hongkong és a kuangtungi megyei kormányzat két éve abban egyezett meg, hogy 2010-re megpróbálják 55 százalékkal csökkenteni a levegő szennyezettségét az 1997-es szinthez képest. A Civic Exchange szerint azonban még a laza helyi határértékeket is túllépik. (Financial Times)

Oroszország is emissziókereskedelemre készül

Oroszország is fontolóra vette, hogy az EU-éhoz kapcsolódó emissziókereskedelmet vezet be. Moszkva nem tud az uniós rendszer teljes tagjává válni, mivel nem EU-tag, de kifejleszthet egy hasonlót - jegyezte meg Vszevolod Gavrilov, a gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium illetékese, aki szerint az ország dollármilliárdokat kereshetne az üzleten. Az EU mellett Kanadában és Svájcban már a konkrét kereskedelmi rendszeren dolgoznak, Japánban pedig még csak vizsgálják a szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmének lehetőségeit. (EUobserver)

Az USA lassan kifogy a pénzből

A rekordmértékű költségvetési hiány hamarosan pénzügyi gondokat okozhat az újraválasztott Bush-adminisztrációnak. Az állam eladósodottsága ugyanis két hónapon belül eléri a kongresszus által megszabott felső határt - jelentette be a pénzügyminisztérium. A kongresszus november 16-án készül tárgyalni az adósságállomány maximumának emelésére vonatkozó javaslatot. A republikánus többség 690 milliárd dollárral, 8100 milliárdra emelné a megengedett szintet. A szeptemberben végződött 2004-es költségvetési évben 413 milliárd dollárral növekedett az adósságállomány. (Netzeitung)