Bár a Magyar Hírlap A száz leggazdagabb magyar című kiadványában Kóka János gazdasági miniszter 2,6 milliárdosra becsült vagyonával a kormányfő mögé került, tegnap leadott vagyonbevallása alapján tehetősebbnek tűnik Gyurcsány Ferencnél - írja a napilap.

Míg a miniszterelnök 1,9 milliónyi bankbetéten kívül egyetlen fillér megtakarítást sem mutathat fel a papírok szerint, addig az újdonsült miniszternek több százmillió forintja van készpénzben, kötvényben, bankbetétben.

Bevallásában Kóka 1998-ig visszamenőleg beszámolt éves jövedelméről. Az Elender egykori ügyvezetője e szerint 2003-ban hétmillió forintból gazdálkodhatott, 1999-ben azonban ennek csaknem hetvenszeresét kereste, 486,3 milliót.

A tárcavezető jelenleg egy 81 és egy 34 négyzetméteres budapesti lakás, és egy 1191 négyzetméteres ingatlan negyedének a tulajdonosa, de nevén van egy 637 négyzetméteres verőcei telek fele, valamint egy 13 négyzetméteres garázs is.

Bár saját (vagy saját nevén lévő) gépkocsival a bevallás szerint Kóka nem rendelkezik, van viszont egy Stringray 24 típusú motoros hajója.

Külföldi értékpapírban százezer dollárja, míg hazai részvényben kétmillió forintja pihen, bankbetétként pedig további 121,5 millió forintnyi és 110 ezer dollárnyi tartalékja van. Készpénzben ötmillió forintot, bankszámlán 1,6 millió forintot, 333 ezer eurót és 142 ezer dollárt tart a tárcavezető, akinek ezen felül még összesen 146 millió forintnyi kintlevősége is van. (mh)