John Kerry veresége katasztrófával ér fel a Demokrata Párt számára, amely most kénytelen szembenézni azzal a ténnyel, hogy a középosztálybeli Amerika hatalmas tömegei hátat fordítottak a pártnak - írta csütörtöki elemzésében a The Times.

A vezető londoni napilap szerint a demokraták több száz millió dollárt költöttek a kampányra egy olyan elnök ellen, akit felelősség terhel egy népszerűtlen és véres háborúért, és akinek országlása alatt - Herbert Hoover óta először - az amerikai gazdaságban nettó állásszám-csökkenés ment végbe.

Mégis, a térképre nézve azt látják, hogy Amerika, különösen a politika kisvárosi hátországa, még mélyebben republikánus lett.

A demokraták mindent a Fehér Ház visszanyerésére tettek fel, és azt kell látniuk, hogy George Bush több szavazatot tudott összegyűjteni még Bill Clintonnál is.

A Demokrata Párt jelentős térvesztést kénytelen elkönyvelni minden politikai ás társadalmi szinten, miután világossá vált, hogy az amerikai választók jobban azonosulnak a republikánus, mint a demokrata értékekkel - áll a The Times csütörtöki elemzésében. (nol)