A múlt heti EU-csúcson elfogadott hágai program értelmében már 2006-ban megkezdődhet a schengeni joganyag kétharmadának átvételére vonatkozó vizsgálat az új tagállamoknál. Így csak a fennmaradó rész kerülne mérlegre 2007-ben, feltéve, hogy 2006 végére feláll és ezekben az országokban is működik a schengeni információs rendszer (SIS-II) - tájékoztatta lapunkat Rádi Gyula, a brüsszeli magyar-EU állandó képviselet bel- és igazságügyi tanácsosa. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a teljesen nyitott uniós határok csak akkor valósulhatnak meg, ha Ciprust és Máltát leszámítva a többi nyolc új tag mind készen áll a szükséges rendszer beindítására, ellenkező esetben várni kell a lemaradó(k)ra. Magyarország a tervek szerint 2006 elejére, a többi visegrádi állam (Cseh-, Lengyelország, Szlovákia) pedig 2006 közepére készül fel a vizsgálat első szakaszára.

Magyarország egyidejűleg panasszal élt a legutóbbi EU-csúcson, hogy késik a Schengen-alapból a 147 millió eurós 2004-es keret átutalása. Immár kizárólag az Európai Bizottságon múlik, hogy erre mikor kerül sor - szögezte le a tanácsos. Az alapot éppen azért hozta létre az EU, hogy elősegítse a schengeni joganyag utolsó harmadának átvételéhez és a külső határok megerősítéséhez szükséges projektek megvalósítását. A magyar kormány időben átadta Brüsszelben az egyéves nemzeti felhasználási tervet, az Európai Bizottság erre válaszul azonban még adós azzal az indikatív programmal, amelynek aláírása után két héttel várható a pénz. Brüsszeltől egyelőre csak az az ígéret érkezett, hogy az első átutalástól számítva három év áll majd rendelkezésre a forrás felhasználására.

Magyar javaslatra került be a hágai programba az is, hogy az Európai Bizottság érjen el vízumreciprocitást mindazon harmadik országok felé, amelyek polgárai vízummentességet élveznek valamennyi EU-tagországban. Itt a magunk részéről elsősorban az Egyesült Államokra, Kanadára és Ausztráliára gondoltunk, ahol még mindig vízumra kötelezik az időközben EU-tagállammá lett Magyarország polgárait - adta értésre a diplomata. Egyúttal határozott bizakodásának adott hangot, hogy a vízumreciprocitás akár már 2007 folyamán megvalósulhat, amennyiben az Egyesült Államok kitart jelenlegi álláspontja mellett, hogy a biometrikus útlevélhez köti a vízummentesség megadását.

Az Európai Unió 2007-től irányozta elő a biometrikus útlevél bevezetését. A vonatkozó irányelvet már jóváhagyták a tagállamok, s annak technikai specifikációja is elkészülhet még az idén. Utána 18 hónap időt kapnak a tagállamok a digitális arckép és 36 hónapot az ujjlenyomat megjelenítésére az útlevélben, de némi igyekezettel előbbre is hozható a teljesítés.