Jövő tavasszal a pénzügyi tárca a gazdasági érdekképviseletek bevonásával olyan javaslatokat készít elő, amely a kis- és középvállalkozások környezetét, gazdálkodási feltételeit javítja - jelentette be a pénzügyminiszter. Draskovics Tibor vállalatvezetők előtt arra figyelmeztetett, hogy nem szabad engedni, hogy a politika értelmetlenül befolyásolja a gazdaságot. A pénzügyminiszter hozzátette: előkészítés alatt van egy második EVA rendszer, amelyben a nagyobb költséghányaddal dolgozó vállalkozások is részt vehetnek.

Bolond időket élünk, visszafelé megyünk. Egy régi hasonlattal úgy fogalmazott: a szocialista vívmányok megőrzésében haladunk előre. Ezzel kívánt utalni arra, hogy sokak szerint a privatizáció rossz dolog és az egészségügy is úgy jó, ahogy van. Beszélt még arról, hogy előkészítés alatt van egy második eva-rendszer, amelyben a nagyobb költséghányaddal dolgozó vállalkozások is részt vehetnének.

Ez az adózási forma eddig sikeres volt és bevált, és ha minden jól megy, 2006-ra a továbbfejlesztett változata is életbe léphet. A kamatokkal kapcsolatos vállalatvezetői kérdésre válaszolva elmondta: a csökkenő infláció önmagában is lehetőséget ad a kamatok csökkentésére, de ez a jegybank dolga, és felelőssége.

Draskovics Tibor a Cégvezetők Országos Konferenciáján ígértet tett arra, hogy a kormány mindent megtesz majd a tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetéséért. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az eho eltörlésének gazdasági és politikai feltételei még nem állnak rendelkezésre. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az élőmunka költségei az szja rendszer átalakításával csökkentek, ez szavai szerint mintegy 120 milliárd forintot hagy a vállalkozóknál. (MR - Privátbankár)