Az államháztartási hiányra vonatkozó adatok számításakor a Pénzügyminisztérium és a KSH december 1-jétől figyelembe veszi a nyugdíjreform hatását, közölte Draskovics Tibor a kormány tegnapi ülése után. A kabinet a konvergenciaprogram módosításait tárgyalta, s jóváhagyta azt a jelentést, amelyet Magyarország nyújt be az EU-nak. Az így számított deficit az idén a GDP 4,5 százaléka lesz, ami az eredeti metodika szerint 5,3 százalék lett volna a tervezett 4,6 helyett. A kabinet szándékai szerint a magánnyugdíjpénztárakba befizetett összegekkel módosított államháztartási hiány 2005-ben 3,8 százalék (0,9 százalékponttal kisebb a jelenlegi számítási módszer szerint), 2008-ban pedig 1,8 százalék lesz. Az EU statisztikai szervezete engedélyezte, hogy a konvergenciaprogramhoz csatolt adatokat így számoljuk - tette hozzá.

A konvergenciaprogram azon a "talajon áll", miszerint az eredetileg kitűzött gazdaságpolitikai program helyes, van ugyan mértékbeli eltérés a 2004-es hiánycélt illetően, de tartalmilag nincs eltérés, fogalmazott Draskovics. A következő években nagyobb mértékű hiánycsökkentést kell végrehajtani, 2008-ra pedig Magyarország teljesíti az euró bevezetésének feltételeit. Az államháztartási deficit idei mérséklése kisebb lesz a vártnál, de 2003-2004-ben összességében 1,6-1,7 százalékkal csökken, ami Európában egyedülálló, mondta Draskovics.

A kormány teljesíti a 2004-re kitűzött célokat, a magyar gazdaságot gyorsuló növekedés mellett egészségesebb, egyensúlyőrzőbb, fenntarthatóbb növekedési pályára lehet elindítani, a folyamat eredményesen elkezdődött - állította a miniszter. Mint mondta: a gazdaság növekedése beruházás- és exportvezérelt, így jó okkal lehet feltételezni, hogy 2005-2006-ban folytatódik a növekedés.

A 2005. évi költségvetés módosító indítványairól szóló keddi parlamenti szavazás kapcsán a pénzügyminiszter megjegyezte: bár "történtek kisebb-nagyobb változtatások a kormány eredeti szándékához képest, a büdzsé jellegét, fő célját nem érintették".

A parlamenti kormánytöbbség által kedden a 2005. évi költségvetés kapcsán elfogadott módosító indítványok 20 milliárd forinttal növelték a kabinet által eredetileg jövő évre tervezett pénzforgalmi hiány mértékét, ismerték el lapunknak szocialista politikusok. Mint mondták: a kormány döntött korábban arról, hogy ugyan ez az összeg a rendelkezésre áll (a tartalék közel 52 milliárd), ám azt előre nem látható feladatokra meg akarták őrizni. Ezért emelték inkább a jövő évi költségvetési hiányt. Mint megírtuk, a kormánypárti többség közel 37 milliárdos pluszforrást igénylő csomagot fogadott el a módosító indítványokkal, amelynek a legnagyobb tétele - több mint 14 milliárd forint - önkormányzati eredetű. Ötmilliárd forinttal többet szavaztak meg az útépítésekre, s 3,5 milliárdot a rendőrök, tűzoltók bérére. Még mindig nyitott kérdésként szerepel, hogy jövőre bevezetik-e újra a televízió-üzembentartási díjat, legalábbis a szállodáknak és a vállalkozóknak. A kormány ezen javaslatát a szocialista frakció nem támogatja, ám a keddi szavazáskor mégis benn maradt az előterjesztésben, ám úgy tudjuk, a két hét múlva esedékes, módosító indítványokról való szavazáson újból előkerülhet a téma. A kabinet ettől az intézkedéstől 2 milliárd forint pluszbevételt várna.