Az európai liberálisok és demokraták képviselõcsoportja (ALDE) figyelemmel kíséri a vasárnapi népszavazást, és bízik abban, hogy az SZDSZ által képviselt értékek nagy támogatást kapnak a referendumon.

Az Európai Parlament ALDE frakciójának álláspontja a képviselőcsoport december 1-jén tartott ülésén alakult ki. A magyar liberális párt nézeteit Szent-Iványi István ismertette.

Szent-Iványi kifejtette, hogy a népszavazást kezdeményezők álláspontjának felülkerekedése esetén "a magyar egészségügy régóta esedékes reformja a magántőke kategorikus kizárásával végleg megfeneklene."

Az európai liberálisok is régóta vallják, hogy az egészségügyi szolgáltatások nyújtása nem lehet kizárólag állami monopólium, így a magyar liberális érvelés általános helyesléssel találkozott.

Ugyancsak konszenzus mutatkozott abban, hogy az anyaországtól elszakított kisebbségek problémáit csak az európai integráció bővítése és mélyítése oldhatja fel.

"Természetesen a döntés kizárólag a magyar választópolgárok kezében van, de régiónk stabilitása és hazánk prosperálása fontos az Unió egésze számára is" - fejtette ki a magyar liberális EP-képviselő. (nol)