Svéd kutatók éppen az AIDS világnapján, tegnap kaptak engedélyt arra, hogy egerek után embereken is kipróbálják a rettegett immunhiány-betegség ellen általuk kidolgozott oltóanyagot - írja a Népszabadság. A Dagens Nyheter címû svéd lapra hivatkozó MTI szerint a próbához elõször Svédországban keresnek negyven önként jelentkezõ embert, mielõtt Tanzániában alkalmazni kezdenék a vakcinát.

Egereken már sikeresen kipróbálták az úgynevezett DNS-oltóanyagok generációjához tartozó szert, amely antitesteket hoz létre a HIV-vírusok ellen. Embereken azonban etikai okokból először a kidolgozó országban, vagyis Svédországban végeznek próbákat - közölte a kutatási program vezetője, Eric Sandström főorvos.

Ha a skandináv országban eredményesek lesznek az embereken végzett kísérletek, akkor jövőre a tanzániai fővárosban, Dar es Salaamban is megkezdik az oltóanyag alkalmazását. A kutatók remélik, hogy a vakcina hatásosnak bizonyul majd az Afrikában elterjedt összes HIV-vírusfajta ellen.

Minárovits János, az Országos Epidemiológiai Központ mikrobiológiai laborjának vezetője szerint kérdéses, hogy az oltóanyagot megelőzésre szánják, vagy már a fertőzött emberek kezelésére. Mindenesetre sok sikert kívánt a svédeknek, illetve a németeknek is, akik hasonló céllal próbálnak hatóanyagot előállítani Kínában. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nagyon nehéz valóban hatékony oltóanyagot létrehozni. A HIV-vírus ugyanis roppant változékony, egy-egy fertőzött emberben is sok új variáns képződik. A folyton változó antigénszerkezet miatt az ember immunrendszerének állandóan változó célpontra kell "tüzelnie". A hatékonyság másik gátja, hogy a vírusok új kombinációkat is létrehoznak. Az oltóanyag befecskendezésekor nem fehérjét juttatnak a szervezetbe, hanem a vírus génállományának egy részét, azaz egy kisebb DNS-szakaszt. Afrikában azért is hatásos a DNS-szakasz bejuttatása, mert az ottani magasabb hőmérsékletre kevésbé érzékeny a hatóanyag.

Magyarországon 1985-től az idén szeptember végéig 1155 HIV-pozitív embert vettek nyilvántartásba, 30 százalékuk külföldi állampolgár. Az utóbbi öt évben újonnan regisztrált HIV-fertőzések évi átlagos száma 68 volt. A regisztrált HIV-pozitívak közül 889 férfi, 157 nő. Idén szeptember végéig összesen 462 HIV-fertőzöttnél fejlődött ki az AIDS, közülük 26-an haltak meg. (nol)