A 2004-es évben több mint 3 milliárd forint volt a Munkaerő-piaci Alap (MPA) képzési alaprészének decentralizált kerete. Ebből az összegből összesen 614 cég és képző intézmény pályázata részesült támogatásban. A dél-alföldi régióban a legmagasabb támogatást többek között a Coop Szeged Rt. és a Tigép Kft. kapta - 10-10 millió forintot -, és ugyanekkora összeget nyert az észak-magyarországi Intern Kft. is. Az összes megítélt támogatást figyelembe véve a legmagasabb összeget egy nyugat-dunántúli képzőnek, a Ganz Ábrahám és Munkácsy Mihály Szakközép- és Szakmunkásképző Iskolának ítélték oda: közel 30 millió forintot.

Az idén a decentralizált keret régiók közötti felosztására oly módon került sor, hogy - az Európai Unió decentralizált pályázati rendszeréhez igazodva - a regionális fejlesztési és képzési bizottságok előzetesen javaslatot tettek a regionális pénzügyi keretekre, valamint az ezek felhasználásával elérendő célokra. A prioritások meghatározása az Oktatási Minisztérium szakképzés-fejlesztési stratégiájával, valamint a Nemzeti fejlesztési terv szakképzési céljainak figyelembevételével történt. Egy új mutatószám bevezetése segítette a pénzek felosztását. Eszerint a tanulói létszámnak és a GDP reciprokának régiónkénti konkrét értéke alapján, meghatározott százalékos arányban történt a felosztás.

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény egyébként januárban változott. A módosítás után a szakképzési hozzájárulás forrásai alapvetően a szakképzési törvényben meghatározott tevékenységekre fordíthatók. A döntéshozatal szabályozott, a felhasználás áttekinthető, ellenőrzött kell legyen; érvényesülnie kell a régiók sajátosságainak is.