Az előírásnak nem megfelelő termékek, valamint a tisztességtelen verseny miatt több kereskedőcég is eljárást kezdeményezett a német diszkontlánc ellen - írja a Népszabadság. A beszállítók megosztottak a kérdésben: leginkább azok tiltakoznak, akiknek a termékei nem kerültek fel a polcokra.

A kiskereskedelmi láncok között azonban nagy az egyetértés. Véleményük szerint a rendkívül alacsony árakkal dolgozó társaság több magyar jogszabályt megszegve működik. A Népszabadság úgy értesült, több területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőséghez érkezett bejelentés amiatt, hogy a Lidlben kapható termékek egy részéről hiányzik a magyar nyelvű felirat, míg másoknál nincs feltüntetve az összetétel. Hamarosan a megyei földművelésügyi hivatalokhoz is panaszok érkezhetnek, mivel a Lidl olcsóbban ad néhány terméket, mint amennyit ő fizetett a gyártónak érte. Ezt tiltja az agrárrendtartási törvény.

A beszállítók nem olyan egységesek a Lidl megítélésében, mint a kiskereskedők. Aki beszállít a diszkontláncnak, az nem jár rosszul, hiszen a diszkontlánc a kizárólagosságért cserébe "csak" a lehető legnagyobb árkedvezményt várja el. Az a feldolgozó viszont, amelyiknek a termékei nem kerülhetnek fel a Lidl polcaira, vevőit, piaci pozícióit félti.

A Magyar Pékszövetség például már korábban jelezte, fellépnek a diszkontláncoknak beszállító pékek ellen, és most már a magyar sörgyártók is keresik a jogi lehetőséget, amellyel be tudják bizonyítani, hogy a Lidl megszegte a szabályokat, és kimerítette a tisztességtelen verseny fogalmát - írja a Népszabadság. (nol - origo)