Az acrylamid nevű vegyület, amely a sütőben vagy az olajban megsütött élelmiszerekben megtalálható, a korábbi hiedelmekkel ellentétben nem növeli meg a mellrák kialakulásának kockázatát, állítják amerikai és svéd tudósok.
A Journal of the American Medical Associationben közzétett tanulmány szerint a 43.000 svéd nőn végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy nem lehet kapcsolat az elfogyasztott acrylamid mennyiség - átlagosan 25,9 mikrogramm/nap - és a mellrák kialakulása között a svéd nők esetében.
A vegyület szervezetbe jutásáért leginkább felelős élelmiszerek a következők voltak: kávé (54 %), sült krumpli (12 %) és a piritós kenyér (9 %).
A mostani eredmények megerősítik a kutatócsoport által korábban végzett megfigyeléseket, miszerint az acrylamid nem növeli a vese-, húgyhólyag- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát sem.
Azonban az orvosok hozzátették, további, más populációkra kiterjedő vizsgálatok is szükségesek a végső következtetések levonásához.
Addig is azt tanácsolják, hogy a tumoros megbetegedések elkerülése érdekében helyesen megválasztott, kiegyensúlyozott étrend - alacsony zsír és vörös hús mennyiség mellett sok növényi rostot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök - szerint étkezzünk. (BBC News)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.