BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A sült élelmiszerek nem növelik a rák kialakulásának kockázatát

Az acrylamid nevű vegyület, amely a sütőben vagy az olajban megsütött élelmiszerekben megtalálható, a korábbi hiedelmekkel ellentétben nem növeli meg a mellrák kialakulásának kockázatát, állítják amerikai és svéd tudósok.

A Journal of the American Medical Associationben közzétett tanulmány szerint a 43.000 svéd nőn végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy nem lehet kapcsolat az elfogyasztott acrylamid mennyiség - átlagosan 25,9 mikrogramm/nap - és a mellrák kialakulása között a svéd nők esetében.

A vegyület szervezetbe jutásáért leginkább felelős élelmiszerek a következők voltak: kávé (54 %), sült krumpli (12 %) és a piritós kenyér (9 %).

A mostani eredmények megerősítik a kutatócsoport által korábban végzett megfigyeléseket, miszerint az acrylamid nem növeli a vese-, húgyhólyag- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát sem.

Azonban az orvosok hozzátették, további, más populációkra kiterjedő vizsgálatok is szükségesek a végső következtetések levonásához.

Addig is azt tanácsolják, hogy a tumoros megbetegedések elkerülése érdekében helyesen megválasztott, kiegyensúlyozott étrend - alacsony zsír és vörös hús mennyiség mellett sok növényi rostot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök - szerint étkezzünk. (BBC News)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.