A sült élelmiszerek nem növelik a rák kialakulásának kockázatát
Az acrylamid nevű vegyület, amely a sütőben vagy az olajban megsütött élelmiszerekben megtalálható, a korábbi hiedelmekkel ellentétben nem növeli meg a mellrák kialakulásának kockázatát, állítják amerikai és svéd tudósok.
A Journal of the American Medical Associationben közzétett tanulmány szerint a 43.000 svéd nőn végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy nem lehet kapcsolat az elfogyasztott acrylamid mennyiség - átlagosan 25,9 mikrogramm/nap - és a mellrák kialakulása között a svéd nők esetében.
A vegyület szervezetbe jutásáért leginkább felelős élelmiszerek a következők voltak: kávé (54 %), sült krumpli (12 %) és a piritós kenyér (9 %).
A mostani eredmények megerősítik a kutatócsoport által korábban végzett megfigyeléseket, miszerint az acrylamid nem növeli a vese-, húgyhólyag- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát sem.
Azonban az orvosok hozzátették, további, más populációkra kiterjedő vizsgálatok is szükségesek a végső következtetések levonásához.
Addig is azt tanácsolják, hogy a tumoros megbetegedések elkerülése érdekében helyesen megválasztott, kiegyensúlyozott étrend - alacsony zsír és vörös hús mennyiség mellett sok növényi rostot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök - szerint étkezzünk. (BBC News)