A félelmek nem voltak ugyan teljességgel alaptalanok, de a pesszimistáknak sem lett igazuk. Röviden így summázható a csatlakozásunk óta eltelt egy év mérlege a fogyasztó oldaláról.
A várt markáns élelmiszerár-emelkedés csupán egy-két termékcsoportnál következett be, elsősorban a cukornál, amely - meglepő pontossággal követve a prognózisokat - 12,7 százalékkal drágult 2004 és 2005 márciusa között. Az édesítő drágulása persze megdobta a gyümölcslé és a cukrászáruk árát is: előbbinél 7,8, utóbbinál 6,4 százalékos drágulást mért egy év alatt a KSH.
Számos árucsoport viszont kellemes meglepetést okozott. Így a pékáruk, amelyek egyenesen olcsóbbak lettek, miközben a csatlakozás előtti prognózisok még 15-20 százalékos drágulást vetítettek előre. Várható volt, mégis érdemes megemlíteni a tejtermékek árának csökkenését, amely öt százalékos volt az elmúlt évben.
A kellemetlen meglepetések közé tartozik a húsféleségek drágulása: az enyhe áresésről szóló jövendölésekkel szemben a sertéshús 18,1, a marhahús pedig 12,3 százalékkal kerül ma többe, mint egy éve. Igaz, a baromfihús ára nem változott, ez azonban nem ad akkora örömre okot, tekintve, hogy a csatlakozás előtt akár egy 10-15 százalékos árcsökkenés is reálisnak tűnt e termékeknél.
Egyértelműen nem jöttek be a bútorok és a ruházati cikkek drágulásáról szóló prognózisok: mindkét árucsoportban bőven a 3,5 százalékos éves infláció alatt volt az áremelkedés üteme az elmúlt egy évben. Pontosak voltak viszont a szolgáltatások drágulásával kapcsolatos előrejelzések: az árak 5,9 százalékkal emelkedtek 2004 márciusa óta. (MoS)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.